Нова книга за малките читатели: „Вълшебникът се смее последен”

Авторите на любимата поредица на хиляди български деца „Приключенията на мотовете” ще зарадват читателите си с нова книга.

Дългоочакваното продължение „Вълшебникът се смее последен” (изд. „Мармот”) от съпрузите Радостина Николова и Андрей Михов разказва за последната, решаваща битка между мотовете и злите им братовчеди модовете, а илюстрациите отново са дело на Мелина-Елина Бондокова.

Много години след последната им среща враждата между двата пухкави рода почти е забравена, но любопитството на порасналата принцеса Магу отново става повод легендата да напомни за себе си. Непредвидената намеса на един малко непохватен, но добър по душа, вълшебник променя плановете на враждуващи армии и изпраща предводителите им Мукс и Мрън на неочаквано пътешествие. Дали неохотните другари ще успеят да загърбят различията си и да се справят с мисията си?

Мотовете дебютираха на книжния пазар през 2013 г. и бързо превзеха сърцата на читатели от всички възрасти. Малките пухкави същества живеят в гардеробите ни и са невидими за човешкото око, но винаги се грижат за нас – помагат ни да сме щастливи, да прекарваме повече време с близките си, грижат се за природата и животните.

„Четвъртата част идва четири години след последната книга от поредицата и тя ще ни срещне с вече порасналите деца и мотове, които са се променили заедно с нас – техните автори – и заедно с почитателите на книгите. Голяма заслуга за самата история имат многото деца, които даваха идеи през годините какво да се случва в продължението. Сигурна съм, че много от тях ще останат доволни от развоя на събитията вътре“, казва Радостина Николова.

„Когато обсъждахме с Ради какво да се случва в четвъртата част на мотовете, и двамата искахме тя да е по-различна и по-вълнуваща. И ето че един юнски следобед, докато чаках Ради да сготви супа, ме навести вълшебникът. Разписах идеята за цялата битка между мотове и модове на няколко листа хартия, вместо на компютър, буквално на един дъх. Но такива са вълшебниците – старомодни. Този е и малко недодялан, говори само в рими и не го бива особено в магията. Но пък така чудесно се вписа в шарения и чудат свят на мотове и модове“, допълва другият автор на „Вълшебникът се смее последен” Андрей Михов.

През 2014 година Радостина Николова и грижовните ѝ герои грабнаха и първо място в категорията „Млади читатели” в първото издание на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно”. След като през 2018 година книгите от поредицата „Приключенията на мотовете“ бяха издадени в Китай и от тях бяха продадени над 50 000 екземпляра, в началото на 2020 г. очакваме да се появят и първите играчки от поредицата.

 

„Вълшебникът се смее последен” е приключение, което всяко дете заслужава! В тази забавна история, освен страхотно чувство за хумор, ще откриете важни уроци за приятелството, привързаността и доверието, поднесени деликатно и оставащи в сърцето на всеки читател”, споделя Милена Ташева от сайта „Аз чета”.

На 13 декември от 10 ч. в рамките на културната програма на Софийския международен панаир на книгата издателство „Мармот” организира „Голям (мар)Мотски куиз”, където почитателите на поредицата ще могат да премерят сили и знания за света на мотовете и техните приключения.

 Радостина Николова е автор на поредицата „Приключенията на мотовете“, самостоятелната „Моите красиви рога“, картинната книга „Кико без крила“ и романа „Шантавия до шия“. Радостина е трикратен носител на наградата „Бисерче вълшебно“, която се връчва след гласуване на деца в цяла България. Завършила е английска филология и творческо писане в Софийския университет.

 Андрей Михов е съосновател на издателство „Мармот“ и съавтор на поредицата „Приключенията на мотовете“. Обича книги, които развиват въображението и вдъхновяват за бели.

 „Мармот“ е семейно издателство за детска литература, което търси и налага заглавия извън задължителната литература или класическите произведения – по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и начин, по който възприема и обработва информацията.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“. 

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.