Над 1800 снегорина са готови да чистят из страната

Петрохан Снимка: АПИ, архив

Над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, информира Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Съоръженията и настилките по проходите на страната се обработват превантивно срещу обледяване, където предпоставките за хлъзгавост и заледявания са по-големи. Пътната агенция призовава водачите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

В зимното поддържане на 20-те хиляди километра републикански пътища ще участват общо около 3 хиляди машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от сайта на АПИ, както и на денонощния телефон 0700 130 20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.