Почина Мари Фредриксон от „Роксет“

Шведската певица и вокалистка на „Роксет“ Мари Фредриксон почина.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме, че една от най-големите ни и обичани певици си отиде от този свят. Мари Фредриксон издъхна на 61 години в дома си след дълго боледуване”, съобщават близки на звездата.

Шведската певица си е отишла от този свят в понеделник. Погребението й ще бъде в тесен семеен кръг.

През 2002 г. след припадък на Мари Фредриксон е открит мозъчен тумор. Тогава лекарите даваха само 20% шанс на певицата да оцелее, но тя се възстанови след дълъг курс на лечение.

Певицата сформира „Роксет“ през 1986 г., заедно с Пер Гесле.Те започват своята успешна кариера с поредица от хитове. Най-известните сред тях са „Must Have Been Love“, „Joyride“, „Listen To Your Heart“ и „The Look“.

Шведското дуо сложи край на турнетата си през 2016 г. след лекарски препоръки към певицата.

Родена през 1958 г. в Швеция, нейната активна кариера започва в средата на 70-те години на XX век, но става най-популярна като част от поп-рок дуото „Роксет“, заедно с Пер Гесле.

За първи път двамата се срещат в родния си град Халмщад през лятото на 1977 и години по-късно поставят началото на един от най-популярните дуети в Европа в края на XX век.

Мари беше най-малкото от общо 5 деца в семейството.

Любовта й към музиката идва още от дете, като за свой първи вдъхновител определя Оливия Нютън-Джон.

Когато е на 17, започва да играе в малък местен театър.

Въпреки че се познава с Пер Гесле още от края на 70-те и дори двамата работят заедно в музикални проекти, едва през 1986 г. те създават Роксет. Следват редица хитове, които се нареждат до №1 в класациите.

Певицата бе диагностицирана с мозъчен тумор и се подложи на лечение срещу заболяването през 2002 г.

През януари 2003 г., заради заслугите си към развитието на културата и представянето на Швеция по цялото земно кълбо, крал Карл Густав ХVІ награждава „Роксет“ с почетен знак и кралска синя лента.

Освен с Роксет, Мари има и богата солова кариера. В годините, когато тя се бори с болестта,  съумява да издаде и солов албум на английски език – „The change“. Той влита бързо в шведските класации под номер едно и добива златен статут.

След дълга пауза заради лечението на Мари, Роксет отново започнаха да изнасят концерти през 2011 г. и дори направиха турне, което мина и през България. През 2016 г обаче, заради лекарска препоръка, дуетът отмени концертите си и на този етап сложи край на кариерата си.