Четем „За Фестивала в Кан с любов” от Жил Жакоб

Премиерата на книгата е в неделя от 18:30 ч. в столичния клуб „Перото”

С нова книга и вълнуваща премиера изненадва издателство „Милениум” всички почитатели на книгите и седмото изкуство. Съвсем наскоро на пазара излезе книгата „За Фестивала в Кан с любов” от Жил Жакоб.

Авторът е дългогодишен артистичен директор на Фестивала в Кан (1978-2000), а по-късно и президент на събитието (2001-2014).

Както самият той пише в предговора: „Бил съм в Кан петдесет и два пъти по три седмици – близо пет години от живота ми“. 

Забележителното четиво може да се чете избирателно – като енциклопедия на киното, като пътеводител в света на Десетата муза, написан от вещ гид, като социологическо проучване и своеобразен психоаналитичен поглед към една „човешка комедия“, но също и като роман за историята, географията и действащите лица на най-престижния световен филмов фестивал. На нейните страници присъстват велики режисьори, актьори, филмови шедьоври, журитата, но също и публиката, критиката, медиите, афишите, трескавата атмосфера, адреналинът, триумфите и провалите – цялата ексцентричност и светският блясък на онова, което става на сцената и зад кулисите на Фестивала от 60-те години до ден днешен. Тези проницателни портрети и откровения са изпъстрени със забавни, любопитни истории и анекдоти, лични преживявания, впечатления и гафове.

Жил Жакоб е личност, чийто усет за майсторското кино е повлиял не само върху развитието на Фестивала в Кан като барометър на тенденциите в световното кино, но и върху кариерата на най-важните творци от последните четиресет години, и най-вече върху формирането на нашите собствени вкусове и ценности – на всички нас, зрителите, които активно съпреживяваме киното днес. 

„За Фестивала в Кан с любов” е приятно и интригуващо четиво, премерена смесица на сериозното със забавното, на информацията с анализа и компетентната оценка на един човек, за когото Фестивалът в Кан е професия, страст, целият му живот.

Подходящ подарък за предстоящите зимни празници, интригуващото издание обещава да срещне всички почитатели на седмото изкуство с идолите им от различните епохи на кинематографията – Педро Алмодовар, Уди Алън, Микеланджело Антониони, Ингмар Бергман, Вим Вендерс, Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Леонардо Дикаприо, Акира Куросава, Мартин Скорсезе, Андрей Тарковски, Франсоа Трюфо, Федерико Фелини, Милош Форман и още много други звезди, които блестят не само на кино екраните, но и в реалния живот.

Издателство „Милениум” има удоволствието и да покани всички запалени фенове на премиерата на книгата. Тя ще се състои на 15 декемсври (неделя) от 18:30 в столичния клуб „Перото” (НДК). „За Фестивала в Кан с любов” ще представят проф. Вера Найденова, проф. Божидар Манов и редакторът Владимир Н. Трифонов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.