Правната комисия на Конгреса утвърди обвиненията срещу Доналд Тръмп за импийчмънт

Доналд Тръмп Кадър: Белия дом

Дълбоко разделена Комисия за съдебната власт утвърди обвиненията срещу Доналд Тръмп за импийчмънт, гласувайки на партиен принцип, като одобри обвиненията за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Това съобщава „Фокус“ като се позовава на The New York Times.

След остър двудневен дебат, основан на Конституцията и оформен от реалността на хиперпартизанската атмосфера в американската политика, контролираната от демократите Комисия препоръча на Камарата да ратифицира два члена на импийчмънт срещу 45-ия президент.

Това ще доведе до гласуване в Камарата на представителите, което се очаква през следващата седмица. Процедурата за импийчмънт срещу Доналд Тръмп идва на фона на почти тригодишния му мандат, който изостри до крайност политическите разделения на нацията. Самият Тръмп, който настоява, че не е направил нищо незаконно, сега е едва четвъртият американски президент в историята, който се изправя срещу импийчмънт от Камарата на представителите .

Обвиненията, потвърдени от Правната комисия, произтичат от разследване на Комисията за разузнаване на Камарата, който заключи тази есен, че президентът е манипулирал администрацията си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва бившия вицепрезидент Джоузеф Байдън, неговия политически съперник. Той е направил това, според демократите, използвайки като лост за изнудване близо 400 милиона долара помощ за Украйна и прием в Белия дом за нейния президент.,

Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са били изправен пред импийчмънт отново след партизанско гласуване , но по-късно са били оправдани от Сената. Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г., след като Правната комисия одобри обвинения срещу него и малко преди Камарата на представителите да гласува, припомня изданието.