Иде ли залезът на Румен Радев?

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът проведе една голяма битка – тази за „Грипен“ и я загуби

Евгени Петров – Гендо

На практика има кампания срещу евентуален втори мандат на президента Радев, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Плюс – Минус“ по NOVA в петък.

Поводът е поредната словесна престрелка между президента и премиера, която не прави чест на държавния глава – първи да започва нескончаемите критики на правителството и държавата.

Илияна Йотова обаче споменава само част от истината – разглежда проблема с дуела с Борисов само от гледната точка на президента. А всъщност както е вярно, че наближават президентски избори, до които остават 2 години, така наближават и парламентарните – само след година и 3 месеца.

По тази логика с много по-голямо основание можем да кажем, че Радев води непрекъсната предизборна борба с ГЕРБ в явна коалиция с БСП. А тя е непрекъсната, защото все има някакви избори. Но след две безусловни победи в една година на управляващите да прогнозираш залеза им си е предизборна реторика и то от нескопосаните.

Още в началото на мандата си Радев пръв започна сблъсъка с репликата си към депутатите: „Имате още една седмица“. Продължи го с пренебрежението си към парламента, като почти не стъпи в НС и с редовните си критики към правителството, които вече не са новина.

Разбира се и със заканата: „Ако искат война – ще я получат“. Недопустимо за един обединител на нацията преди 3 години, както и недопустими реплики за политически залези на ГЕРБ към днешна дата.

Президентът се позиционира като остър коректив и върховен главнокомандващ на опозицията, както беше според замисъла на БСП. И Илияна Йотова със сигурност го знае. Защото – както е известно още от предизборната кампания преди 3 години тя беше определена за „надзорника“ на президента от БСП.

Именно на нея принадлежи крилатото предупреждение:  „И най-малкото движение от Ваша страна срещу тази партия няма да Ви бъде простено“.

Тук интригата съвсем не е дали Радев замисля свой политически проект, или не – очевадно е, че няма капацитет за това. Но вкусът на институцията, която той се опитва да превърне в политическа власт, очевидно му се услажда и именно кандидатирането му за втори мандат е най-вероятно и логично.

Прогнозата, че Радев ще играе за втори мандат е много по-вероятна и защото с евентуален политически проект би теглил гласове от левицата и малко от патриотичния вот, а патриотите доказаха, че са готови да играят и в ляво и в дясно (спомнете си гласуването за бюджета).

Освен това трябва да му бъде като обеца на ухото опитът на далеч по-опитния и обигран Първанов след 2 мандата като президент да си докара новата партия, АБВ, до под 1 процент влияние.

Всъщност, извън заядливите и често пъти неоправдани критики към правителството и лично към Борисов, Румен Радев проведе една единствена голяма битка, продължила близо 3 години и я загуби.

Това беше войната за неговия „Грипен“ срещу натовския „Ф-16“. Тя започна в самото начало на мандата му, когато издаде заповед на служебното правителство  на  Герджиков за избора на шведския самолет и завърши преди месеци със заплащането на американския изтребител и срещата Борисов-Тръмп.

В президентската институция нещата също не вървят добре и сякаш олекват.

Напусна го Елена Йончева. Напусна го началникът на кабинета му Иво Христов, Стратегическият съвет е на кота „нула“, Косултативните съвети често пъти мълчаливо се бойкотират и не се стига до решения. Опитът му да предизвика широк дебат за промени в Конституцията засега среща мълчаливо-студен прием от останалите политически сили и също изглежда обречен.

Като цяло трите години на Радев минаха в типично политическо опозиционно говорене и нито една практическа инициатива, доведена до край.

Това е основното в равносметката дотук от престоя на Радев на „Дондуков“ 2, но подобен отчет от него няма да чуете.

И така – въпросът за евентуален нов политически проект на президента не е отпаднал, но е много малко вероятен и би го пратил в „Б“-политическия отбор на малките партии. А манталитетът на президента е да бъде пръв и да командва.

Що се отнася до втори мандат – тук се очертава конкуренция не по-слаба от тази на парламентарните избори. Никога не съм изключвал варианта опитната Илиана Йотова с огромния си политически опит също да се кандидатира за поста. Особено, при хладното отношение на Москва към Радев. Мая Манолова прави граждански проект, отказвайки се от политическия и 2 години са достатъчно време за утвърждаването й като известен популист-защитник на народа…

А и ГЕРБ този път няма да издигнат някоя нова Цецка Цачева за поста.

И двата варианта не са особено оптимистични и печеливши. Така че ако нещо може да се прогнозира с по-голяма вероятност – това е залезът на самия Радев.

 

20 Comments

 1. Четох из военните архиви ,,новини,, там пише на 18.04.2012г изтребителя с 46% одобрение е директор на съвместото учение България и САЩ и не щеш ли изгоря самолет за 120мил и съвместното учение е отложено.Къде е бил чорапа по това време,може би го е тъсил в нечия чужда спалня.подробности на af.armf.bg

 2. Крайно време е да залезе тази „звезда, светеща с отразена светлина“. Жалка твар!

 3. По-злобно и неприятно същество не бях виждал. Как можахме да изберем тази къса клечка? Като му чуеш Новогодишните „приветствия“ се чудиш Нова година ли е или партийно събрание с критика към колегите. Да видим този път дали пак ще се изложи.

 4. Безпощаден, обоснован причинно-следствено коментар. Вевести си остава място за обективни мнения и аргументирани изводи!

 5. Искам риторично да попитам, какво е направил Радев за България, че да иска втори мандат?

 6. Какъв е тоя залез на Радев с 60% рейтинг и най-чугунените тикви в ГЕРБ не могат да обяснят. Боко няма и наполовината.

  • Този „рейинг“ на Радев е пълна измислица. Даже „обективната“ „Алфа Ричърс“ не даВ такъв. А за рейтинговите проучвания на Кънчовци и Бабикяновци,не заслужава да се говори!

  • Как се мери рейтинга на президента в БГ не знам, особено този не е свършил работа за кило сол.Даже и Първанов дето никога не харесвах ми стана симпатичен в сравнение с този.

 7. Не съм гласувала за него,той определено ми прилича от първият ден на селска клюкарка,която злобее срещу всички и всичко което не го е казал или направил той.

 8. АБЕ КАКЪВ ВТОРИ МАНДАТ !!!??? ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ ???!!! ТОВА БЪЛГАРСКО ПАДЕНИЕ ,ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА НАРИЧАНО РАДЕВ , Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПАДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ , НЕ СЕ ИЗДЪРЖА , ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ ГО ИЗРИТАМЕ – ВИЕ МИ ГОВОРИТЕ ВТОРИ МАНДАТ … ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ !!! ДА СЕ КАЧВА НА САМОЛЕТА И ДА ИЗЧЕЗВА В НЕБЕТО ДОКАТО Е ВРЕМЕ … ЕЕЕЕ … ВСИЧКО СИ ИМА ГРАНИЦИ !!! ТОВА МИНА ВСЯКАКВИ ТАКИВА … ВТОРИ МАНДАТ … ДА СИ МАПЛЮЕМ МУТРИТЕ ПО ДОБРЕ !!! ВИЕ – АЗ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛА ЗА НЕГО !!! ДА НЕ СЪМ ЛУДА !!! СРАМ ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !!! ГОЛЯМ СРАМ !!!

  • Напълно съм съласен,с една поправка! Може да се качи на самолет за Москва,или за Венецуела,но само като пътник! Като пилот,отдавна е доказано негоден!

 9. Ще му останат спомените за изгревите на слънцето от пилотските му години. В политиката го очаква само залез!

 10. Залезът на Радев ли ? Май объркахте името !

  • Кореняк софиянец, хич не сме объркали името. Мунчо Радев е започнал да залязва от първия ден на мандата си. Ще залезе и умре в злоба.

 11. Прекалено е злобен и не може да се прекрие дори малко…

 12. Един мъртво роден президент, в безмислено съществуване.

Коментарите са ограничени.