Деница Сачева: Не се отнемат деца заради бедност

Деница Сачева Снимка: Национална асоциация за приемна грижа

В България не се отнемат деца заради бедност, като те могат да бъдат взети от семействата само, ако са в сериозен риск и за решението има винаги съдебно решение, каза днес по „Дарик радио“ новият социален министър Деница Сачева.

Според нея появилият се страх сред определени социални групи, че държавата ще започне масово да взема деца от родителите им, се дължи на раздухването на отделни случаи и разпространяването на фалшиви новини. „Има интереси, които се наслагват и на базата на няколко случая се правят подобни изводи, посочи Сачева. Тя допълни, че законодателството на Норвегия не е приложимо за България.

Министърът каза, че днес в България се изоставят около 2000 деца годишно, докато преди години те са били много повече.

Тя коментира и причините за отлагането с шест месеца на приемането на Закона за социалните услуги. Това стана по искане на коалиционните партньори в управляващата коалиция. Решението обаче не се приема от десетки организации, обединяващи хора с увреждания.

Деница Сачева се обяви против идеята на „Атака“ социалните услуги да се извършват само от общините и да не се включват външни организации. „294 млн. лева са парите за социални услуги и едва 15% се делегират на неправителствени организации или фирми, а останалите услуги се организират от самите общини, посочи тя.

2 Comments

  1. И сега внимание! Първата работа на реформаторката Сачева беше да спре закона. И така до като додйде време за парламентарни избори. Браво, да живей!

    • Дано, ако имате деца си ги гледате добре харизан.

Коментарите са ограничени.