Свиленски: Не можахме да свалим ГЕРБ, но подобряваме резултата

Георги Свиленски. Снимка: БСП

„Не можахме да свалим ГЕРБ от власт. Не можахме да променим управлението в държавата. Не можахме да дадем на българските граждани друга перспектива за развитие – и на едните избори, и на другите. Факт е обаче, че БСП покачи и двата си резултата“.

Това е оценката на Георги Свиленски – член на ръководството на ПГ на БСП, за партията през изминаващата 2019 г.

„Нашата цел е първо да вкараме повече спазване на законите на държавността в държавата и в парламентаризма. И премиерът Борисов, и министрите да знаят, че България е парламентарна република и решенията трябва да се вземат там. Оттам нататък да предлагаме решения за подобряване живота и благосъстоянието на гражданите“, посочи като задачи за 2020 година Свиленски в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

За новия модел за избор на председател на БСП

„За първи път в БСП ще се проведе такъв избор. Считаме, че с този избор ще успеем да мотивираме по-голямата част от членовете на БСП да излязат, да заявят своята подкрепа за един или друг кандидат. Те ще имат възможност да направят своята предкампания преди това. Това ще бъдат едни реални избори. Правилата, които приехме, на 99% са копие на Изборния кодекс“, коментира Георги Свиленски

Заложили сме ясни правила, където всеки кандидат може да финансира кампанията си с до 10 минимални работни заплати, т.е. 6100 лв. е максималният размер, с който може да бъде финансирана кампанията на всеки кандидат, подчерта той. И добави, че Централната комисия по избор и Националният съвет ще осигурят равнопоставеност на всички кандидати.

Премиер – президент

„Състезанието са изборите и там е мястото, където политическите партии или кандидати да покажат своята влиятелност в обществото“, каза депутатът от левицата относно „престрелките“ между премиер и президент.

„Напоследък се забелязва една изнервеност в позицията на Бойко Борисов по всички въпроси, още повече свързани или инициирани от президента. Не знам защо е тази ревност. Не знам защо е тази изнервеност. Но му личи по поведението, когато коментира темите. Надявам се да не е на база гледане или сравняване на рейтинги. Всеки политик трябва да води диалог с другите институции, а не да ревнува за това, че някой има по-висок рейтинг от него“, коментира той.

За по-добра съдебна система

БСП ще участва в разговори, консултации и всичко, което е свързано с промяна и предложения за по-добро функциониране на съдебната система, декларира Свиленски.

Колегите, подкрепили Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, не са нарушили решение на парламентарната група, подчерта той и добави: „Не ми се ще да мисля, че някой би гласувал по причина зависимост“.

„Моделът, по който се избира тази комисия (КПКОНПИ – б.р.), моделът, по който се назначава председател, и моделът, по който искат да функционира тази комисия, показа за две години, че не работи. Какъв е смисълът да правим същата грешка – още да покажем, че тази комисия няма да свърши работа“, каза депутатът.

Според него при избора на председател на КПКОНПИ от партия „Воля“ са издигнали кандидат, само за да има втори участник, а не с намерение този човек да бъде избран.

Партийните субсидии

За партийната субсидия Свиленски подчерта, че продължават да са на позиция, че партиите трябва да се финансират единствено от държавата чрез субсидиите. Той се надява да бъде разгледано предложението им за анулиране на възможността за финансиране на партиите от бизнеса.

„Всички партии трябва да дадат критерии, по които да се изчислява и размерът, който е необходим за функционирането на дадена политическа сила. Предложението на патриотите, като начин на определяне, е разумно, въпросът е да се прецени самото число“.

5 Comments

  1. Другаря Свиленски каза че сме парламентарна република,а защо искате шефа на конпи да го назначава хвърчилото зачеления чорап

  2. Е,как няма да се изнерви.Да не е от желязо Всичко опира до него независимо от казуса.Друго е гледаш от трона и да критикуваш

    .

  3. И този нещастник взе да се изказва като последна инстанция, боже!!!

Коментарите са ограничени.