Дариткова: Въпреки сътресенията, ГЕРБ е стабилна

Даниела Дариткова Снимка: ГЕРБ, архив

Успешна, но с много предизвикателства – така Даниела Дариткова – председател на ПГ на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия, определи изминаващата 2019 година през погледа на управляващата партия.

Тя е категорична, че въпреки сътресенията през годината, партията е стабилна в очите на българските избиратели и не очаква предсрочни парламентарни избори.

Амбицията на управляващите за следващата година е да имат възможност да работят спокойно и да изпълнят ангажиментите в програмата си.

„Тонът и в НС, и в изказа на президента не са институционални. Имам големи притеснения по отношение на това, което генерираме като модел на поведение сред българските граждани от парламента“, коментира Дариткова в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Не се печели политически дивидент от това да обругаваш своите противници. Всички трябва да сме ангажирани да намалим агресията в обществото. Отговорността на всички парламентарни групи е много голяма. Трябва да търсим и начин да подобрим доверието в институциите, а когато те се противопоставят една на друга отново с цел печелене на политически дивидент – това не носи полза за никого“, добави тя.

Депутатът призна, че се е променило функционирането на партията след промените в нея и оставката на Цветан Цветанов, но ГЕРБ остава в добра организационна кондиция.

„Функциите на изпълнителната комисия се засилиха сериозно след оставката на зам.-председателя на партията и премахването на тази фигура. Процесите на изясняване на причините за загубата в определени места и търсенето на по-добри организационни решения за структурите в тези места продължават. Ние сме изключително самокритични“.

Предизвикателствата през 2019-а

„Годината беше наситена с предизвикателства от различно естество – политически, климатични, социални. От гледна точка на политическите предизвикателства смятам, че бяхме категорично успешни. Имаме две изборни победи в изключително сложна ситуация. Имаме и признание в международен аспект – имаме зам.-председател от ГЕРБ на ЕНП. Вярваме, че получихме за пореден път доверието на българските граждани. От друга страна получихме и признание от партиите в нашето политическо семейство в рамките на Европа“, посочи Дариткова.

Вътрешните предизвикателства

Правителството се справяше с всички заложени приоритети, подчерта тя и изказа мнение, че най-големият им успех е бюджетът за следващата година:

„Той категорично е балансиран. Ще харчим толкова, колкото получаваме. В политиката на доходите имаме значителен ръст за следващата година“.

Доказахме своята лоялност като евроатлантически партньори

През 2019-а България категорично заяви своята евроатлантическа ориентация със закупуването на новите бойни самолети, каза още председателят на групата на ГЕРБ и добави:

„В този смисъл доказахме своята лоялност като евроатлантически партньори. Това позиционира България много добре и в международен аспект“.

Оценката

Оценката на рейтинга на България в икономически аспект също дава гаранции за това, че успешно реализираме намеренията си да влезем в чакалнята на еврозоната и чрез този стабилен кредитен рейтинг да привличаме нови външни инвестиции, коментира Дариткова.

Глобалният приоритет – да довършим мандата

„Локалните предизвикателства не трябва да пречат на реализацията на глобалните приоритети, а глобалният ни приоритет е да довършим мандата, като заложените в програмата цели и задачи наистина се изпълнят преди следващите парламентарни избори“, каза депутатът за стабилността на управляващата коалиция.

Диалогът в социалното министерство – много важен

Диалогът не трябва да е само преди приемането на бюджетните промени, а да тече през цялата година, категорична е Даниела Дариткова и каза:

„Диалогът е много важен за социалното министерство и аз имам големи очаквания по отношение на новия социален министър. Смятам, че комуникацията беше проблемът на управлението на това министерство досега“.

Реформите в здравеопазването – не може да са революционни

Реформите в здравеопазването не могат да бъдат революционни, категорична е Дариткова. По думите ѝ те се постигат с диалог, вслушване в експертите и минимално политизиране. Тя смята, че контролът в сектора трябва да бъде завишен.

Нужна е по-голяма устойчивост на законодателството

„Не бива да се прави законодателство по казуси, но за съжаление напоследък, заради динамиката на обществените отношения и честите изблици на напрежение, се налага да се правят такива промени. Трябва да има по-голяма устойчивост на законодателството“, коментира председателят на групата на ГЕРБ относно предложенията за промени в НПК за надзора на главния прокурор. По думите ѝ правната комисия е мястото, където трябва да се вземат окончателните решения.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.