Нено Димов: ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва

Нено Димов. Снимка: МОСВ

Ние нямаме правомощия да налагаме воден режим. ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва да знаят общинските власти. Това каза министър Нено Димов по темата с безводието в Перник пред Нова тв.

Той отбеляза, че язовир „Студена“ е единственият, при който „екологичният отток се пуска след осигуряването на вода за питейно-битови нужди“.

Димов е категоричен, че не се притеснява от започналото разследване на Спецпрокуратурата по казуса и твърди, че е готов да поеме отговорност, ако такава му бъде потърсена.

„Ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции“, добави Димов.

Той отбеляза, че в София има константно подобряване на качеството на въздуха през последните седем години. Димов подчерта, че жителите на столицата са много по-чувствителни на тази тема, защото живеят по-добре.

Според министъра местните власти трябва „сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата“. Коментарът му бе по повод предложението за инкриминиране на горенето на отпадъци.

Нено Димов коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас.

„В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия“, заяви министърът.

И подчерта, че България е една от страните, които горят най-малко горива, получени от отпадъци и е единствената, въвела ограничение за внос.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.