Боян Рашев: София е с най-мръсен въздух, но се подобрява

Боян Рашев

Качеството на въздуха в София се подобрява, но може да се направи повече. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите.

Той добави, че София продължава да е столицата с най-мръсен въздух в Европейския съюз.

„Ние сме най-бедната страна в ЕС. Съответно ние имаме най-много хора, които се отопляват на дърва и най-много хора, които карат стари коли. Освен това София е на такова място, че има предпоставки да се задържа мръсен въздух. Това са основните причини качеството на въздуха в София все още да е най-лошото“, обясни експертът.

Боян Рашев каза още, че отоплението в столицата трябва да премине към газ, електричество и Топлофикация. Според него това поражда друг проблем, защото тези мерки ще доведат до повишаване на въглеродните емисии като цяло.

„Гражданите на София дишат сравнително чист въздух“, категоричен е от своя страна климатологът Георги Рачев.

В ефира на БНТ той уточни още, че по отношение съдържанието на фини прахови частици превишаваме около два пъти общите европейски норми.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.