Бивш шеф на НСО: Доган и Пеевски не бива да се охраняват от службата

Националната служба за охрана пази изключително голям кръг от лица. Държавен ресурс не бива да се харчи например за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски, който ходи много рядко в парламента. Към този разширен кръг се причислява и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който „не е ниво за НСО“, но въпреки това ползва 8 души охрана.

Това каза бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров пред Нова тв.

Според него, когато е напускал службата през 2004 г., бюджетът й е бил 13 млн. лв., а сега е 40 млн. лв.

„След реформирането на НСО, която беше призната в света, започна нейната деформация. Затова сега е като болен пациент, който трябва да се лекува”, коментира генералът.

Той допълни, че първо е бил приет „калпав закон за НСО“, като една от грешките в него е началници на службите да стават лица, които не са от системата, а това деформира службата. Ефектът е, че НСО е загубила доверието на гражданите. Според експерта е необходим нов закон за службата.

Ген. Владимиров обясни, че при пристигането на Симеон Сакскобургготски в България през 2001 г., преди още да бъде обявено, че ще се яви на избори и ще участва в политическия живот, върху НСО е упражнен силен натиск да го охранява. Генералът обаче категорично отказал, защото законът му забранявал да разшири кръга на охраняваните лица.

1 Коментар

  1. разлика между убо и н с о не е имало слугинажа е същия неуважението към обикновенните хора не е променено от страна на н с о това се вижда на всяка крачка и т н

Коментарите са ограничени.