Валери Симеонов рецитира в НС: „Дядо Мраз, Снежанка малка идват с бокс и с бухалка“

Валери Симеонов Снимка: Вевести.бг, архив

Народни представители от групата на “Обединените патриоти“ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които се предлага увеличаване на минималния праг на наказанието от 5 на 7 години затвор за тежка телесна повреда при нападение над медицински специалисти.

При средна телесна повреда предлагат 5 години лишаване от свобода (при 3 години сега), а при лека – увеличаване на наказанието от 1 на 2 години затвор, предаде БНР.

Патриотите се мотивират с това, че през годините санкциите, предвидени в Наказателния кодекс, не изпълняват целите на законодателя и се позоваха на зачестилите случаи на нападения над медицински лица.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви:

„Зачестяват, стават все повече и за съжаление се задават „Весела Коледа“ и „щастлива Нова година“. Можем да предположим как ще се развият нещата с краткото стихче:

„Дядо Мраз, Снежанка малка

идват с бокс и със бухалка“.

Патриотите се позовават и на исканията на съсловните организации, които настояват за по-сурови наказания.

Едно от последните проучвания на Българския лекарски съюз показва, че около 90 % от медиците са били жертва на различни форми на насилие, а по данни на Министерството на здравеопазването физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396.