Юлиан Попов: Опозицията да разбере, че за някои неща трябва да се съгласява с другите

Снимка: Фейсбук

В предизборната кампания за София нито една партия не заяви сериозни намерения за борбата с мръсния въздух. Нито една. Разбираемо. Уплашиха се да не отблъснат някой и друг избирател и всички бяха със свити знамена по въпроса.

Сега Демократична България в Столичния общински съвет и БСП гласували против вдигането на данъците за по-замърсяващите коли. Защо? Обясненията се движат в спектъра от “ние не обичаме това управление”, през “ами нали сме опозиция” до “искахме нещо друго”. С други думи детински аргументи по един въпрос, който трябва да стане надпартиен. Иначе софиянци ще страдат и умират повече.

Ако тези партии искат да бъдат сериозна политическа опозиция, ще трябва да разберат, че за някои неща ще трябва да се съгласяват с другите, да преговарят и да демонстрират, че могат да движат нещо напред, не само да дърпат всичко, което им попадне назад. Твърденията, че искали да видят първо как точно ще се харчат парите са крайно недериозни. Ами затова сте там, да следите как ще де харчат парите и да дебатирате и контролирате бюджета на общината.

Също несериозни са твърденията, че властта си прави каквото иска. Това са повърхностни позиции, които може да се разиграват за това къде да се провеждат хората за хората, но не бива да се разиграват за въздуха. Дано 2020 е по-умна година.

От Фейсбук-профила на автора