Ивайло Калфин: Може ли жертвоприношението да замени справедливостта?

Снимка от фейсбук страницата на Ивайло Калфин
Снимка от фейсбук страницата на Ивайло Калфин

Колебаех се дали да пиша по този повод, но си мисля, че е редно да си кажа мнението, защото имам познания по това как работи държавната машина.

Иде реч отново за водата в Перник, но от друга гледна точка. Изцяло съчувствам на перничани и бях свидетел и как предишната общинска администрация си правеше партийна политика за ГЕРБ, като използваха водата за политически натиск – справка – с.Ярджиловци. Ще ми се обаче да поразсъждаваме как да се направи така, че тази срамна за управлението ситуация – да пресъхнат чешмите на хората без да има природно бедствие или неочаквана голяма авария, да не се повтаря. У мен действията на управлението – правителство и прокуратура, оставят много горчив вкус. Излиза, че проблемът в Перник е създаден от министъра на екологията и като го разпънат публично, всеки следващ ще си вземе урок и няма да се повтори гледката с пресъхналия през зимата язовир. Това е напълно сбъркано! Реакцията показва обърканост на институциите, незнание как да се реагира в кризисна ситуация и тотална липса на интерес откъде идват истинските проблеми.

Показното отвеждане на Нено Димов с камионетка на прокуратурата е от жанра на публичното сваляне на колене на Николай Цонев и показния арест на Десислава Иванчева. За първото вече си платихме като данъкоплатци, след като Цонев осъди в Страсбург държавата, вероятно е това да се случи и за второто. Някой съмнява ли се, че ако министърът беше извикан на разпит, той нямаше да отиде или щеше да се укрие? Или ако толкова се притесняваше прокурорът, можеше да седне заедно с министъра в служебна кола на министерството. За да се запази авторитетът на институцията, не на конкретния министър. Нали така или иначе ще съдим за действията на прокуратурата не по шоуто пред нарочно събраните медии, а по крайния резултат?

Не крия, че познавам Нено Димов от 1978 година, когато попаднахме в един клас на Френската гимназия в София. Пет години сме се виждали всеки ден, след това – много по-рядко, но смея да твърдя, че сме приятели. Политическите ни различия нямат никакво отношение към това. За мен Нено е един ерудиран, компетентен и интелигентен политик, който поставя убежденията си над политическата конюнктура. Той не е от кариеристите, които ще пожертват разбиранията си, за да се уредят на топла партийна позиция.

Не съм компетентен да оценявам как се е справял като министър на околната среда и водите, но съм убеден, че нито той, нито семейството му, включително двете му дъщери заслужават подобна публична гавра. Прокуратурата можеше да си свърши прекрасно работата и без пошлото шоу с публичния разпит и извеждане на министъра. Но очевидно целта е да се покаже сила и да се отклони вниманието на перничани от истинските проблеми. Впрочем прокуратурата би могла да бъде наистина полезна, ако започне разследване за виновните за ощетения публичен интерес от загубите на вода в цялата страна. Щом има загуби по водопроводната мрежа между 60 и 80%, значи става дума за значително разхищение на обществен ресурс. Ако го умножим по съответната цена на водата, сигурно ще стигнем до стотици милиони, дори милиарди левове разхищение на публичен ресурс за всяка година. За това няма ли отговорни?

Защо чистата вода се управлява от едно министерство, отпадъчните – от друго, а язовирите – от трето? Това признак за добро управление ли е? След изсипаните милиарди европейски пари за т.нар. водни цикли, може ли някой да ни убеди, че парите са похарчени по най-добрия начин и там, където има най-голяма нужда? Коя институция в крайна сметка е отговорна, че чистата вода изтича от прогнилите тръби, половин България, включително скъпи квартали в София въобще нямат канализация, а повечето общини чакат съвсем да се скапе мрежата – като в Перник, защото така или иначе не могат нищо да направят? Ако ВиК в Перник действително беше загрижено за състоянието на язовира, дали щеше да се ограничи само с писането на справки или управителят щеше да спи пред съответните институции, но да им обърне внимание, че се задава криза? Ако министърът е подписал разрешението за ползване на вода (а той подписва над 200 документа всеки ден), колко подписа на отговорни служители е имало, преди разрешението да достигне до кабинета му? Кой е предложил това, което той е утвърдил? Наистина ли някой си мисли, че освен управителя на ВиК, принципалът на дружеството в лицето на областния управител и МРРБ не носят отговорност за това, което им е поверено за управление като акционери? Защо в месеците преди кризата някой е решил да предоставя на индустриалните предприятия повече вода, отколкото те самите са заявявали? Кой е взел решението, въпреки че дори управителят на ВиК Перник се е разтревожил за пресъхването на язовира, този проблем да се крие докато минат местните избори?

Арестът на Нено Димов не дава отговори и не оневинява всички други, включително отказващите да разследват тези въпроси. Ако прокурорът, който каза, че тяхната работа е да търсят справедливост и наказание за виновните не се заеме с тези въпроси така публично, както го направи с акцията в МОСВ, то той не повишава, а намалява доверието в неговата институция. Е, малко е неудобно наистина. Ако се заровим там ще трябва да си говорим за партийните назначения и чадъри над некомпетентността, за безхаберието и пилеенето на обществен ресурс, за заложения хаос в управлението на водите. Все проблеми, които не се решават с публичната политическа екзекуция на един министър.

От Фейсбук-профила на автора

2 Comments

 1. Саботажът с яз.Студена е точно по схемата на паяка и Мултигруп. Окупирани са както входа, така и изхода на язовира. И ако горе долу е ясно кой стои на изхода, то не е особено ясно кой саботира входа, захранването. Но този саботаж е факт:

  „Но ако за Перник годината е суха, валежите на Витоша, водосборният район на язовир Студена са същите като миналата година – според данните на националния институт по метрология и хидрология. А и според сателитните снимки, нивата на язовирите наоколо не мърдат.“
  http://news.bnt.bg/bg/a/sled-novinite-prazniyat-yazovir-studena?fbclid=IwAR0SL_aFSgAk9AKC3O3AUJWy1nqMT4u6JO4Z1U3sZFbXQMHDgHpuRs6nT7M

  • „Показното отвеждане на Нено Димов с камионетка на прокуратурата е от жанра на публичното сваляне на колене на Николай Цонев и показния арест на Десислава Иванчева.“
   – Това просто е част от защитната тактика, демонстрирана от БТВ и Татяна Дончева заедно с всичко, което те символизират.
   „Томислав Дончев: Действията на прокуратурата нямат политически характер, но имат политически последици“ За справка – костинбродските камиони с двойни дъна.

Коментарите са ограничени.