Фандъкова: Столичната община дава 12 млн. лв. повече за улиците в кварталите

Йорданка Фандъкова. Кадър от БНТ

За улиците в кварталите Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в „Сутрешния блок“ на БНТ.

„Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат“, съобщи градоначалникът.
В 18 ч. е публичното обсъждане за бюджета в сградата на Столичната община.

Към настоящето проектът за бюджет е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева.

„Тези числа ще се променят до окончателното внасяне, тъй като тече общественото обсъждане. Ние получаваме много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори.
Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години“, каза градоначалникът. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

„Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година – миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града“, поясни Фандъкова.

Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече, добави тя.

Средствата винаги са недостатъчно, каза кметът.

Йорданка Фандъкова: „Ние сме заложили с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на хората“.

110 млн. лв. са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.