Горанов: Разпределени са 37.1% от БВП за изтеклата година вместо 37.9%

Владислав Горанов

Разходите по консолидираната фискална програма за 2019 година са били 37,1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт при планирани 37,9 на сто от БВП.

Това каза в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов, като отговори на питане на народните представители Николай Цонков и Антон Кутев, относно планирани и изпълнени политики чрез бюджета на страната. Министърът подчерта, че няма харчене на излишъци в бюджета, а преразпределение на разходите, които са взети с решения на правителството.

През миналата година най-много са били разходите за социални политики – при планиране 11,8 на сто от БВП са изхрачени 12,0 на сто от брутния вътрешен продукт.

При планирани 5,7 на сто разходи за отбрана и сигурност, отчетите сочат, че са изхарчени 5,5 на сто от БВП. С актуализация на бюджета бяха заделени 1,8 на сто от БВП за придобиване на нови изтребители но и с този разходи, дефицитът на консолидираната фискална програма е 0,97 на сто от БВП при планиран дефицит 2,1 на сто, посочи Горанов.

Разходите за Министерството на отбраната са част от тези за сигурност и отбрана. Там влизат и парите за МВР и други служби. В бюджета е било заложено за МО да се изхарчат 1,58 на сто от БВП, но с парите за нови изтребители тези разходи достигат почти 3,5 на сто от БВП.

За здравеопазване е било планирано да се изхарчат 4,4 на сто от БВП, отчетите сочат, че са изхарчени 4,5 на сто от БВП, каза Горанов, цитиран от БТА.

Антон Кутев и Николай Цонков казаха, че в края на 2019 година, както и всяка друга година напоследък, рязко са се увеличили разходите в бюджета извън решенията на Народното събрание.

Антон Кутев, добави, че това е началото на дебат за правилата за харченето на парите на хората. Разговорът ще продължи, когато имаме повече информация за изпълнението на бюджета от държавните организации, каза депутатът.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.