Ивелина Василева: Отказах да съм зам.-министър, и в парламента трябва да има експертиза

Ивелина Василева

Има незаконосъобразност в действията на собственика на 25-те тона боклук от Италия. Това каза Ивелина Василева – депутат от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по околна среда и води в Народното събрание, в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Това, което четох по медиите и проверките, които се извършват, показват наличие на отпадък и там според мен има нарушаване на законодателството. Защото знаете, че и в сферата на законодателството за отпадъците българското преди всичко и изцяло транспонира европейското. Ние участваме и в Базелската конвенция. Имаме изключително строги норми и в този смисъл не е позволено да се депонира вносът на отпадък. Там трябва да приключат проверките. Аз лично, мисля, че има незаконосъобразност в действията на собственика на отпадъка. Защото задължение на собственика на отпадъка е да предприеме действия по рециклирането и третирането на отпадъка“, допълни още Василева.

На въпрос на водещата дали Ивелина Василева е приела поканата, отправена от Емил Димитров да бъде негов заместник, тя отговори: „Аз гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам с моята експертиза и опит, който имам, и като бивш министър. Но аз съм председател на Комисията по околната среда и водите в НС. Изключително важен орган, който твори законодателството и в този смисъл аз смятам, че мястото ми е в Народното събрание като председател на Комисията, която трябва да работи в тясно взаимодействие с министерството. Относно поста заместник-министър по околната среда и водите, разговаряхме с господин Димитров, но аз категорично отказах и смятам, че наистина е важно и в парламента да има експертиза, да има възможност да взаимодействаме, защото това законодателство е ключово“.

Във връзка с екополитиката на МОСВ, Ивелина Василева категорично заяви, че политиката е ясно регламентирана от законодателството. „Ние предприехме поредица от действия – само през 2018 и 2019 г. предприехме три съществени законодателни промени с въвеждането на по-строги изисквания към горивото, което се използва за битови цели; с въвеждането на видеонаблюдение на горивните инсталации, включително и предложението на инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци. Не само това – изключително сериозно и това беше приоритетът на министерството през последните години, се работи за това да се взаимодейства с общините, които също имат своите отговорности по привеждането в действие на конкретни мерки. Осигури се допълнително финансиране и за подмяна на печките, за подмяна на градския транспорт с екологосъобразни такива“, каза още Ивелина Василева.

Случилото се в Перник е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно ниво, каза Ивелина Василева.

„Защо в Перник не са били взети незабавни мерки? Това е логичен въпрос и аз продължавам да го задавам. И не мога да намеря логично обяснение за това. Аз смятам, че това което е допуснато да се случи в Перник е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно ниво. Разбира се от управленска гледна точка аз отчитам, че е имало пропуски и грешки. И това, което смятам е че е било необходимо да се вземат навременни мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта – началото на лятото“, допълни още Ивелина Василева.

Относно теча в село Горни Лозен, Ивелина Василева каза, че там трябва да бъдат взети незабавни мерки.

„Незабавно трябва да бъдат взети мерки и да се отстрани теча на вода в Горни Лозен. Водата е изключително ценен ресурс и ние трябва много внимателно и с грижа да я опазваме и да я потребяваме. Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация. В голяма част от случаите става въпрос за мрежа, която е градена преди десетки години и е необходимо тя да бъде модернизирана и подновена“, допълни Василева.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.