Има ли истерия за климата?

Не само едрият бизнес в Германия, но и мнозина потребители явно смятат, че предупрежденията за промени в климата са силно преувеличени. Някои говорят дори за насаждане на истерия сред хората. Така ли е, пита Мартин Муно в текст за Дойче Веле 

„Искам да се паникьосате. Искам да се държите така, все едно къщата ви гори, защото това е така” – тези думи бяха изречени преди близо година, на 25 януари 2019 от 16-годишната шведска ученичка, която днес познава всяко дете: Грета Тунберг.

През януари 2020 тези думи придобиха още по-красноречив смисъл. Част от всеобщия ни дом – Земята – гори в буквалния смисъл на тази дума. В Австралия пожарникарите все още не могат да овладеят бушуващата огнена стихия. Хиляди хора бягат от родните си домове, милиони животни загиват в пламъците.

Дори премиерът на Австралия Скот Морисън, който дълги години отричаше наличието на климатичните промени, сега се видя принуден да признае, че има връзка между глобалното затопляне на климата и горещите, сухи лета. Въпреки това той отказва да действа по-решително. Вместо това си остава привърженик на въглищата като източник на електроенергия.

Мнозина се правят, че не забелязват проблема

И Германия сега изпитва на собствения си гръб това, че големият бизнес не отдава особено голямо значение на борбата срещу промените в климата. Независимо от всички протести, шефът на “Сименс” Джо Кезер явно няма намерение да се откаже от ангажимента, поет пред австралийската въгледобивна мина “Кармайкъл”, въпреки че сделката е незначителна от финансова гледна точка.

А автомобилната индустрия е направо безпомощна, защото не може да се справи с едно основно предизвикателство – да произвежда двигатели, които се задвижват с електроенергия или с водород, вместо с бензин.

Потребителите в Германия също не проявяват особена чувствителност към тематиката за защитата на климата: през 2019 г. в Германия бяха регистрирани над един милион джипове и други автомобили с висок разход на бензин. Така пазарният дял на тези крайно неподходящи за градската среда автомобили се увеличи до близо една трета. Експертите очакват, че след пет години всяка втора нова кола по германските пътища ще бъде SUV.

Уви, много малко хора действат така, сякаш къщата им гори. Решенията за намаляване на парниковите газове често се оспорват, разводняват и изтикват на заден план, въпреки че времето за действия изтича. За да не се надхвърли критичната граница на затопляне с 1,5 градуса, е необходимо светът да ограничи отделяното количество на въглеродния двуокис поне до сегашното ниво – но за не повече от осем години. А след това емисиите следва да се намалят до нула. А какво правим ние? Потвърждаваме максимата на Алберт Айнщайн, че е безумие “да оставиш нещата да текат по старому и да очакваш, че нещо ще се промени“.

Истерични хора?

Десните популисти също минават в контраатака: според тях, не климатичните изменения представлявали повод за тревога, а твърденията на Грета и нейните съмишленици. Техните предупрежденията били крайно преувеличени, дори истерични. Германски политици, сред които бившият сенатор по въпросите на околната среда в Хамбург Фриц Фаренхолт или саксонският премиер Михаел Кречмер, дори обявиха, че движението “Петъци за бъдещето” насажда „климатична истерия“.

Разбира се, може да се спори за начина, по който искаме да постигнем климатичните цели, заложени в Парижкото споразумение. Въпреки това е недопустимо защитниците на климата да се злепоставят като истерични хора. Неслучайно за анти дума на годината 2020 в Германия беше избрано словосъчетанието “климатична истерия”.

1 Коментар

  1. Нищо лично, но как да вярвам на журналисти които не правят разлика между квадратен метър или кубичен такъв или както преди 2-3 дни един написа една нова „мерна единица“ а именно „кубичен литър“? Каква представа имат подобни „авторитети“ за природните науки? Отговорете си сами.
    Съвременните медии дават възможност за провеждането на тотални манипулации, разбира се в интерес на тези, които ще спечелят от тях. Защото финансовият интерес е движещата сила на такива процеси и манипулации. Наистина се създава „климатична истерия“.Целенасочено! Защото някои ще спечелят пак трилиони долари и власт.Въглеродният двуокис бил причина за затоплянето, а неговата концентрация се повишавала от човешката дейност.Как не? Къде са естествените процеси, при които се отделя хиляди пъти повече от този газ? В атмосферата се съдържа само 5% от двуокиса на повърхността на планетата, а оставалите 95% са разтворени в световния океан. Но разтворимостта му във водата зависи от нейната температура, която пък зависи основно природни фактори и мнотократно се повишавала или понижавала в историята на Земята. Въгледвуокисът бил повишавал температурата поради „парниковият ефект“?! Да, такае, но водните пари са също триатомен газ и също поглъщат инфрачервените лъчи и имат същия ефект. Затова мъгливите нощи са по-топли от тези с ясно „звездно“ небе. Ами давай тогава Грета, дай да премахнем и водата от Земята, за да премахнем „затоплянето на планетата“ и тогава останалите голи скали ще са щастливи. Защото без вода нито флора, нито фауна, нито откачени Грети ще има.
    Защо вече никой не говори за озоновата дупка? Защо тя се образува там, където нямаше голяма концентрация на хладилни агенти и защо бързо се затвори? И как така тези фреони се придвижиха на хиляди километри по повърхността и после се издигнаха нагоре, образувайки озоновата дупка? Защо просто не се вдигнаха нагоре и не образуваха озонови дупки над силно урбанизираните раойни на света, което е най-логично? Как стана така? Пълни измислици! Но предизвиката истерия доведе до огромни печалби на някои корпорации, произвеждащи новите хладилни агенти и оборудване. Трилиони долари. Е колко му е тогава да се заплатят услугите на разни НПО-та,професори, журналисти и подставени лица, като болната и необразована Грета. Този „екофашизъм“ пак ще напълни джобовете на манипулаторите, а ние ще заплатим тази цена. Защото сме си въобразили, че може да мерим сили с природата. Та в крайна сметка хората използват само изчезващо малка част от нейните ресурси. Друг е въпросът, че трябва да се борим против изсичането на горите, замърсяването с пестициди и пластмасови отпадъци. Но и тук се създава истерия с „биохраните“, „суперхраните“ и техните с нищо необосновани космически цени. Но глупаците никога няма да изчезнат и щом имат пари, кой съм аз да им преча да ги харчат както намерят за добре. И този процес е естествен и в крайна сметка също води към равновесие.
    Борбата за власт в света е основна движеща сила на обществено-икомическите процеси и манипулацията е основният инструмент за това. Религията е чудесен пример за това, на днес Грети-те и социалните мрежи вършат същата работа срещу по-малки разходи. Светът се оптимизира, но много трудно поумнява.Днес помъдряването става все по-скъп процес, защото отвсякъде сме затрупани от информация, която не сме в състояние да разберем и осмислим и затова грешими се поддаваме на влиянието на социалните мрежи, реагирайки емоционално и първосигнално, без да си даваме сметка, че не просто защитаваме климата или биологичното разнообразие, а нечии други финансови интереси в ущерб на собствените и националните.Между другото и комунистическата диктатура на болшевиките и опита им да създадът световната си империя се криеше зад знамето на интернационализма и създаването на „хармонично развита личност“. Световната история е всъщност история на манипулацията и нейните методи в борбата за власт и съответните блага. Днес „климатичната истерия“ е на дневен ред. Бдете хора!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.