Иван Костов в интервю: Доган и Пеевски са олигарси

Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха свободни, честни и негузни. Олигарх е този, който има големи икономически възможности и е в състояние да влияе на политическите решения в страната – в този смисъл олигарси са Ахмед Доган, Пеевски и други от този тип“.

Това казва в интервю пред “Студио Банкеръ’‘ бившият министър-председател на България в периода 1997-2001 Иван Костов.

“Недобрата политика води до огромен нетен износ на български капитали, разширяване на неравенството и до изтичане на жизнените сили на нацията“, смята бившият премиер.

“Българската демокрация не е консолидирана. А това означава, че няма върховенство на закона. Основният проблем пред България е качеството на нейната демокрация“, коментира Костов.

Състоянието на съдебната система пречи за привличането на преки чуждестранни инвестиции, а оттам и за създаването на работни места и производства с висока добавена стойност, казва той в качеството си на икономист.

Мониторингът над страната най-вероятно няма да отпадне, смята той. Холандия е заявила твърдата си позиция против. А ние знаем, че зад Холандия обикновено стои Германия, посочва Костов.

Тази оценка за политическата и правната система в България за съжаление руши външния авторитет на страната, допълва той.

“Българското общество още не е узряло да възприеме сложната тъкан на демокрацията. А демокрацията е най-сложната политическа система и нейните баланси се познават слабо дори в политическите среди у нас. В момента няма енергия за излизане на улицата, авангардната част на българското общество живее все по-добре материално и няма мотивация. Средният българин не живее под наем и далеч не е толкова зле, колкото го описват европейските медии, които имат нужда от лош пример“, казва още той.

“Зелените движения в Европа от интелектуална гледна точка са несъстоятелни и спъват технологичния прогрес. Ако набием спирачки на икономиката, с какви технологии после ще решаваме екологичните проблеми“, пита Костов.

Не мисля, че България може да балансира между конфронтираните Европейски съюз и Руска федерация. Нямаме нито ресурс, нито потенциал, коментира още Иван Костов, но допълва: България може да играе ролята на балансьор в Югоизточна Европа.

 

2 Comments

  1. С какви очи този измекяр и крадец на милиони, който заграби с подставени лица заводи и фабрики, сега дава експертиза? Другарю Костов, скрий се, трябва да си в раирани дрехи.

  2. За Доган и Пеевски знаем, ама ти какъв си бе мишок?!? Същият крадец и измамник!!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.