Кристалина Георгиева: Световната икономика се връща към Голямата депресия

Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.
Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.

Изпълнителната директорка на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че световната икономика е под заплахата на нова Голяма депресия заради всеобщото неравенство и нестабилността на финансовия сектор.

Тя говори в Института по световна икономика Петерсон и посочи, че според новото изследване на МВФ сега се наблюдава тенденция, сходна със ситуацията от 1920-те години, когато пазарите през 1929 г. претърпяха крах, съобщи британският „Гардиън“, цитиран от Офнюз.

Според нея през последните 20 години неравенствата между страните са по-малки, но разривът между гражданите вътре в отделните държави е станал изключително голям.

Във Великобритания, например, 10% от най-осигурените граждани притежават толкова богатства, колкото 50% от бедните. Тази ситуация се наблюдава практически във всяка страна от ОИСР /Организацията за икономическо сътрудничество и развитие/, където разликите между богатите и бедните слоеве достигна или е близък до рекордното ниво“, посочи Георгиева.

Тя допълни, че тази тенденция напомня на събитията от началото на 20-ия век, когато технологиите и интеграцията на предприятията доведоха до разцвет, но впоследствие до финансова катастрофа.

Кристалина Георгиева отбеляза, че от прекомерния ръст на неравенството печелят популистите, което може да предизвика политически обрати.

И въпреки че основната роля за отстраняването на неравенствата продължава да играе държавата, Георгиева изрази убеденост, че не следва да се игнорира финансовият сектор, който може да оказва както положително, така и отрицателно влияние.

Изпълнителната директорка на МВФ предупреди, че нови въпроси като извънредната ситуация с климатичните проблеми и повишеният търговски протекционизъм означават, че следващите 10 години вероятно ще се характеризират със социални вълнения и нестабилност на финансовите пазари.

Ако трябва да идентифицираме темата в началото на новото десетилетие, това ще бъде нарастваща несигурност, подчерта тя. Според нея споровете, които все още бушуват между САЩ и Европа, сигнализират, че глобалната система за търговия се нуждае от значително модернизиране.

Георгиева подчерта, че несигурността засяга не само компаниите, но и физическите лица, особено като се има предвид нарастващото неравенство в много страни.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.