Мокрите бандити: За 2 ч. трима души задигат 230 хил. лв. и 20 кг накити от митницата в Благоевград

Полиция Снимка: МВР

За 2 часа трима души задигат около 230 хил. лв. и 20 кг накити от Митническо бюро – Благоевград, след което наводняват административната му сграда. Това стана ясно по време на брифинг, провел се на 19 януари пред Районна прокуратура – Благоевград.

В него участие взеха районният прокурор Борислав Ковачки, началникът на Първо районно управление при Областна дирекция на МВР – Благоевград Петър Зашев и главният разследващ полицай Спаска Карадакова, предаде Фокус.

Хронологията при извършването на обира показва, че първото проникване в Митницата е станало в 23.35 часа на 17 януари. В хода на престъплението е използван ъглошлайф, с който са срязани общо три броя каси. Обирът е продължил около 2 часа. „По сигналите от СОТ установихме и кога е било първото проникване в Митническо бюро – Благоевград. Предмет на разследване е защо физическата охрана, която е била на място, не е реагирала. Това, което установихме е, че са подадени сигнали до СОТ, които са били отработени, но се е връщала информация, че няма нарушение и така четири пъти“, обясни прокурор Ковачки.

По време на обира, крадците, които се предполага, че са били трима души, задигат около 230 хил. лв. под формата на валута – евро, 30 хил. маркари, които вече не са в обръщение, драхми, кувейтски долари и така нататък. Имало е и фалшива валута, чиято стойност е около 10 хил. долара. От Митническо бюро – Благоевград са откраднати и 20 кг накити, по-голяма част от които са изработени от легирана стомана, наподобяваща сребро. Според прокурор Ковачки най-вероятно крадците са си мислили, че украшенията са от благородни метали. Откраднатите пари и бижута са били веществени доказателства, но не по досъдебни, а по административно – наказателни производства.

Кражбата от Митническо бюро – Югозапад е установена в 08.30 часа на 18 януари. Това е станало при извършване на сутрешния обход от служителите, които застъпват на смяна. Същите са видели, че има разхвърляни накити по двора. „Не са откраднати ценни документи на Митницата, единствено са взети пари на значителна стойност и метални украшения, които най-вероятно са смятали, че са от благороден метал“, уточни прокурор Ковачки.

Досъдебното производство по случая започва с оглед на местопроизшествие, продължил от 15.30 до 23.00 часа на 18 януари. Иззети са записи от видео камери, разпитани са свидетели, както и двамата охранители, които са били на работа в нощта на 17 срещу 18 януари, и които са върнали информация по четирите сигнала на СОТ, според която не е имало проблем на мястото. Прокурор Ковачки отбеляза, че не може да коментира какво казват служителите по този въпрос, защото така ще разкрие следствена тайна.

От своя страна началникът на Първо районно управление – Благоевград Петър Зашев каза, че тепърва ще се уточнява дали в обира на Митническо бюро – Благоевград е участвал бивш митничар. „Има изградена версия, по която се работи активно. Всяко едно действие се извършва под надзора на наблюдаващия прокурор. Няма как да ви кажем подробности за версията, по която работим, тъй като това са наши оперативни неща. Ние ще продължим работа“, подчерта Зашев.

И нещо интересно във връзка с обира – по данни от прокурор Борислав Ковачки при огледа в Митническо бюро – Благоевград е установено, че след извършване на кражбата е била пусната да тече водата от чешмите, а сифоните са били запушени. В резултат на това действие близо 10 часа водата се е изливала в административната сграда на митницата, което е причинило сериозни материални щети. „Всички етажи бяха подгизнали от вода, което съответно затрудни извършването на процесуалното действие – оглед на местопрестъплението“, каза още прокурор Ковачки.

Работата по случая продължава.

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.