Юлиан Попов: Климатичните промени ли оставиха Перник без вода?

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Коментарът е от Фейсбук страницата на бившия екоминистър Юлиан Попов 

 

Климатичните промени ли оставиха Перник без вода?

Появиха се подобни твърдения и оправдания. Въпросът е грешно зададен.

Пренебрегването на климатичните промени е част от проблема с водата. Какво обаче означава това?

Отговорната реакция към климатични промени (глобалното затопляне) е повишено политическо внимание към рисковете от по-чести и по-силни наводнения, суши, горещи вълни, температурни аномалии.

Пренебрегването на климатичните промени води до пренебрегване на повишените рискове. Като всеки риск и климатичните рискове не са гарантирани бедствия. Но рисковете се оценяват като по-високи.

Ново поколение климатични модели отпреди 10-15 години показваха висока вероятност от крайни засушавания в Югоизточна Европа.

Дали ниските нива на валежи през последната година са пряк резултат от глобална промяна на климата, от регионална промяна на климата или местна промяна или са просто част от естествена и непредвидима вариация, никой не може да каже със сигурност.

Това, което може да твърдим със сигурност е, че оценките за риска от климатични аномалии са тревожни и това задължава институциите, обществото, медиите да се отнесат много по-сериозно и задълбочено към климатичните рискове. И в никакъв случай да не използват климатичните промени за оправдание на бездействие, корупция или некомпетентност.

Засега националната ни реакция по от отношение на промените на климата остава на равнището на Петричката врачка и “На нивата”. Това ще рече, че вероятността догодина да ни сполети друго изненадващо природно бедствие е голяма.

1 Коментар

  1. Много добър коментар. Само, че за засушаването имаше доклад за България още през 2000г. Нито едно правителство не взе мерки, всички обясняват за „Зелената мафия“ и пр….Умните държави вземат мерки преди да е късно.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.