Деница Сачева сезира прокуратурата за „къщата на ужасите“ в Пловдив

Деница Сачева Снимка: Национална асоциация за приемна грижа

Социалната система е система от хора за хора. В Пловдив има сериозни пропуски в професионално и в етично отношение. Надявам се виновните да бъдат наказани.

Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната парламентарна комисия. Тя съобщи, че вчера е изпратила сигнал до Районната прокуратура в Пловдив за констатираните проблеми в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, предаде БГНЕС.

„Имам предвид това, че са нарушавани права на хора, които са ползватели на услугата и, че отношението, на което всички станахме свидетели от записите, е абсолютно недопустимо за служител на подобна институция“, посочи министърът.

Сачева коментира, че двата случая, с които е започнала 2020 г. са различни и показват какви са проблемите. „В Горско Косово има много тежки битови условия и персонал, който има нужда от допълнителна квалификация, но е добросъвестен. Докато в центъра в Пловдив виждаме, че имаме нова услуга, битовите условия не са проблем, но там работят хора, които не са подходящи за тази работа. Това са проблеми, с които трябва да работим в следващите години и най-вече да говорим за кадрите в системата на социалните услуги и социалното подпомагане, защото социалната система е система от хора за хора“, посочи социалният министър.

БГНЕС припомня, че ОД на МВР – Пловдив и Регионална дирекция „Социално подпомагане“ започват проверка на Домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област. Поводът за проверката е случаят с брутално отношение към възрастни хора с деменция в специализиран център в Пловдив. Ще бъдат проверявани и общински, и държавни и частни домове за възрастни хора в общините Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Резултатите от проверката трябва да станат ясни до месец.

Тя отчете и факта, че кадровият проблем е сериозен в сферата на социалните услуги. Според Сачева това може да бъде преодоляно с изработването на визия за подобряване на състоянието на пазара на труда за кадри в социалната система, в която липсват медицински сестри и социални работници.

„Това може да постигнем с изработването на стратегия за възнагражденията на тези хора и възможности за тяхното кариерно развитие. Част от отговорите са заложени и в Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила. В него се предвижда стандарт за социалните работници и тяхното кариерно развитие. Друга мярка, която предстои е да започнем разговори с МОН по отношение на професионалното образование на кадри в социалния сектор и с ректорите на висшите учебни заведения, където се преподават специалности, свързани със социални дейности, за да има повече хора в системата“, обясни социалният министър.

Тя подчерта, че не се предвижда друго повишение на възнагражденията на социалните работници и припомни, че тази година заплатите им са били увеличени с 15%.

Сачева обяви, че в началото на февруари ще се срещне с директорите на центрове и домовете за хора с деменция, както и че предстои закриване на домовете за хора с деменция.

„Сроковете са до 2035 г., защото преди това трябва да бъдат изградени центровете за настаняване от семеен тип, но тези които са в най-тежко състояние се очаква да бъдат закрити до 2025 г.“, уточни тя.

Сачева увери, че ще бъде решен и проблемът на 13 000 души, които останаха без личен асистент.

„До края на месеца се очаква Министерският съвет да приеме Национална програма за грижи в домашна среда. Тя ще може да обхване по-голяма част, ако не и всички хора, които останаха без възможност за личен асистент. Програмата ще даде възможност за 4800 души на 4 часа, но в зависимост от индивидуалната оценка на тези хора, мисля че ще може да покрием всички. Направени са разчети за над 16 млн. лева, които са за сметка на Националната програма за действие по заетостта. Намаляваме някои от програмите за сметка на решаването на проблема на хората с увреждания“, обясни Сачева.

От думите ѝ стана ясно още, че синдикатите са предложили стартът на изплащането на вторите пенсии да бъде отложено. Темата се обсъжда в работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ.

Дали това ще бъде прието или не, ще стане ясно през февруари, когато работната група ще излезе с конкретни решения за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория стълб на пенсионната система.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.