Огнян Минчев за „зелената сделка“: Станахме част от един рисков експеримент на европейската левица

Огнян Минчев

Политологът Огнян Минчев коментира във фейсбук страницата си т.нар. „зелена сделка“

Станахме част от един безпрецедентен, крайно рисков експеримент, който е предприет от европейската левица под названието Green Deal (зелената сделка или пакт – бел.ред).

Тепърва ще бъдат изследвани и оценявани предпоставките, развитието и последствията на тази обща стратегия на ЕС за радикални икономически промени в посока „пълна неутралност по отношение на климата“.

В продължение на десетилетия България се управлява по инерция, ден за ден и „на парче“. Послушни сме и си получаваме европейските фондове – как ги оползотворяваме е отделен въпрос.

Ако продължим със същата инерция по непознатите пътища на „зеления пакт“, може да се окажем в, меко казано, крайно неблагоприятна ситуация. Радикалният екологизъм, вдъхновил „зеления пакт“ е воден от енергийни приоритети, при които не особено бързо развиващи се страни като България могат да се окажат в драматична безизходица.

Ние сме част от ЕС и не бихме могли да се отклоним от рамката на „зеления пакт“, каквото и да е отношението ни към него. Необходимо е обаче българската държава, експертната общност и политическата класа да разработят детайлни сценарии за вписване на България в този процес и най-вече за необходимите и възможните мерки, които бихме могли да предприемем в условия на кризисно развитие.

Необходимо е да договорим условията на нашето включване в „зеления пакт“.

Ние сме в ЕС за да се модернизираме, за да се развиваме, а не за да унищожаваме нашите индустриални активи.

Членството ни в ЕС започна със затваряне на четири работещи реактора под натиска на европейските зелени. Нямаме повече активи за затваряне. Нямаме и излишни ресурси за реализция на архаични утопии – от типа на АЕЦ Белене.

Особено тревожна е пълната липса на сериозен дебат по „зеления пакт“ в българското публично пространство, ако не броим дежурните идеологически престрелки между зелени и либертарианци, от които реална полза няма.

Застрашени сме от процес на маргинализация, който ефективно да реализира „плана Макрон“ за Европа на различни скорости чрез инструментите на „зеления пакт“ – който не успява да отговори на високите критерии, да се дръпне настрани (ако не и да си ходи).

Време е икономисти, енергетици, европейски експерти и хора, натоварени с политическа отговорност да започнат сериозен дебат за последствията на „зеления пакт“ върху България и разработката на стратегии за българското участие в реализацията на този пакт, които да минимизират щетите от него върху българската икономика и общество.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.