Огнян Минчев: Радев дава заявка за лидер на политическа алтернатива

Политологът проф. Огнян Минчев

Президентът Радев мина в атака. Фронталният сблъсък с правителството и мнозинството по темите корупция, неефективно управление и злоупотреба с власт го поставя в открита позиция и претенция на лидер, готов да оглави властова алтернатива на статуквото.

В своята заявка за лидер на политическа алтернатива Румен Радев изцяло заобикаля – ако не броим един неясен намек за „търговия с национален суверенитет“ – геополитическите измерения на политическия конфликт в България.

Президентът не е готов да заеме позиция по този въпрос и изпреварващо фокусира общественото внимание изцяло върху вътрешно политическите измерения на властовата криза. Няма никакво съмнение, че тези вътрешно политически измерения са най-значими и важни. Но на Радев ще му се наложи не само да отбележи, но и да заеме позиция спрямо външно политическата рамка на властовия конфликт в България. Тази рамка неизбежно ескалира сблъсъка в българската публичност по проблеми като корупция, нарушен суверенитет, пропагандна война, институционална слабост и неефективност на управлението.

Радев няма готовност да да заеме тази открита позиция. Неговата лична, макар и много кратка политическа история пази неосветени пространства и – по всяка вероятност – зависимости, които са проблемни за неговата роля като държавен глава на страна – членка на ЕС и НАТО. Става дума, разбира се, за неговите връзки и обвързаности с позициите на Русия спрямо България. Това е основната структурна слабост на позицията на президента Радев, която в комбинация с ограничения му политически опит и основно представителни пълномощия прави заявката му за властова алтернатива доста трудно осъществима.

От Фйсбук-профила на автора

5 Comments

  1. Др. ЕднА, каква е тази геополитическа история. Каква война на наша територия и каква връзка има Радев с нея, освен , че е поставен от Русия за президент и като военен изпълнява ежедневно заповеди на прекия си началник, казват му какво да казва , кога , как да реагира , когато изпадне в безтегловност след поредния битов гаф.Затова звучи , неадекватно, непоследователно , на места смешно, защото като го слушам , ще кажеш говори за някаква друга държава.Не харесвал правителството, че нали това му е задачата – да отслабва властта и свали правителството. Но вие за дибил ли се имате, че едва ли не му влизате в положението.Той ви мисли за дибил и затова се държи така неадекватно. Е , цял живот са ви мислили за дибил , че сега един повече или по малко, няма значение , нали. А ,отслабва държавността…само в главите на дибилите, които мразят да мислят ,а обичат да им говорят с омраза.На поредни избори се затвърди вота- как е отслабена държавността/ но , борбата с мафията и предателите е дълга и трудна, но не невъзможна.И в Референдум, погледах малко как платени стари муцуни , гравитирали около олигарсите изпратени там да сменят темата, видите ли , всявало се омраза към богатите от прокуратурата. Как Божков се оказа жертва?А , че не е платил 400 милиона на година данъци????Тези същите за едни мижави апартаменти говореха къде е прокуратурата, а тука милиарди откраднати и ….жертва бил милиардера. Срамно беше да ги гледаме.Чак а тях им беше неудобно да говорят простотий

  2. Може би Радев просто смени темата.Досега говореха за него в контекста на жената, любовницата, щата, заплатата и други битовизми.След днешното изявление говорим за война с правителството,геополитически сблъсък между Русия и САЩ на наша територия и други теми по- значими от отношенията между Радев и жена му преди да сключат граждански брак.Той критикува правителството откакто е избрано.Не харесва управлението и никога не го е крил.Просто днес го каза с други думи.Няма съмнение, че опозицията ще използва президента като знаме и ще се опита да вземе от неговото доверие.За пореден път.Не знам дали ще им стигнат силите да свалят правителството.Съмнявам се.Проблемът е ,че войната между институциите отслабва държавата, делегитимира самите институции и разделя обществото.

  3. Аз пък мисля , че търсят полезен ход на Радев- да се направи на жертва , да се изкара репресиран и неразбран и да излезе като герой от грозящата го опасност да отговаря пред съда за съзнателно откраднал апартамент от военния фонд и извършил длъжностно престъпление и злоупотребил с дадена му власт от народа.Това безочливо поведение издава само страх от възмездие.Протривно ми е да го гледам и слушам ,като се появи в телевизора и сменям канала.И още – като се обяви за репресиран – ще подаде оставка като Президент и ще направи партия. Само , че партия се прави с пари.Лични такива , ако има – трябват милиони – как ще каже от къде му са , като е на заплата. Спонсори…кой/ Божков скоро няма да може да му даде , други…нали ще се осветят, трябва да са глупаци да се набутат, тогава остава……кой/Големия брат – а той дали ще иска. така , че Минчев , ако знаеш Радев от къде ще получи финансиране ,това кажи , а не приказвай заупокойни клетви.

  4. Ах, колко се е закъхарил за Радев г-н Минчев…

    • Не се е закахърил за Радев. Просто го е страх от това руско мекере… Апропо, мен също ме е страх…

Коментарите са ограничени.