Снегът затвори пътища и остави села без ток (обзор)

Сняг на пътя Снимка: pixabay.com, архив

Обилният снеговалеж затвори пътища и остави без ток села на различни места в страната, предаде БНР.

Ограничено е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка. За камиони над 12 тона е затворена магистрала „Хемус“, както и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен.

Заради обилния снеговалеж временно е ограничено движението на всички превозни средства по републиканската пътна мрежа в област Разград. Заради валежите и бурния вятър е ограничено движението на камиони над 12 тона по пътя Плевен – Русе.

Временно е спряно движението за всички превозни средства и по главния път София – Варна край Търговище заради закъсали няколко товарни автомобила.

Обилния и мокър сняг, който продължава да вали в Ловешка област прекъсна електропроводи и остави много населени места без ток. Има и затворени пътища и закъсали тежкотоварни автомобили.

Затворени за движение за всички МПС заради обилен снеговалеж и навявания са: Троянския проход и пътните участъци от републиканската мрежа Шипково – Рибарица, Казачево – Стефаново и Деветаки – Брестово, а заради повалени от вятъра и мокрия сняг дървета пътищата Ябланица – Орешене, Петревене – Орешене и Златна панега – Батулци.

В цялата Ловешка област е ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 т. През цялата нощ снегопочистващите машини са работили.

По първокласния път  София – Варна е имало закъсали тирове, които все още се изтеглят от участъка. Снежната покривка там достигна 40 см.

През цялата нощ екипите на електроразпределителното дружество отстраняваха авариите по електрапреносната мрежа.

Без ток продължават да са населени места в общините Априлци,, Ловеч и Луковит. В останалите общини захранването е възстановено.

Много селища в област Велико Търново също са без електрозахранване. Няма бедстващи хора. Близо 20 тира бяха закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за извличане на камионите, съобщиха от полицията във Велико Търново. Не се поема ангажимент кога Старопланинският проход ще бъде отворен за движение. Над 30 снегорина продължават с почистването на републиканската пътна мрежа в областта в условията на продължаващ интензивен снеговалеж. По всички главни пътища в региона е въведена забрана за движение на камиони. На Хаинбоаз и по много от пътищата в областта има нападали дървета.

Екип на Противопожарната служба помогна на закъсали пътници в автобус в преспите до село Балван по линията Велико Търново – Павликени. Пътниците са откарани до домовете им. В много населени места няма ток, работата по отстраняване на авариите по елекропреносната мрежа продължава.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.

Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала на общинския център.

На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода – Рожен, Пампорово, Превала и Печинско – е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Забраната за тирове важи и за републиканския път между Доспат и Девин. По информация на EVN без ток е кв. „Каптажа“ в Смолян, селата Влахово, Лъка, Подвис, Ряка, Търън, Селище, Ройно, Требище, Еленска, Войкова лъка, Бърчево, Иваново, Пловдивци. Предвид обилните снеговалежи и с оглед на безопасността на туристите днес ски зоната в Пампорово ще работи от обяд – в 12.30 ч., а ски зоната Мечи чал край Чепеларе ще е с нормално работно време.

30 селища в смолянските общини Златоград, Баните, Девин, Рудозем и  Смолян са с прекъснато електрозахранване заради обилния снеговалеж.

След 10, 30 ч. се очаква да отпаднат ограниченията за автомобилите с вериги на територията на областта.

Нормална е обстановката в родопската част на Пазарджишка област. Републиканските пътища са почистени.

През нощта е нормализирана и обстановката в община Сърница, каза зам.-кметът Халил Туджар:

“В момента пътната обстановка в община Сърница е нормална. Нямаме затворени пътища. Градът също е почистен и е опесъчен към момента. Продължава и опесъчаването на общинските пътища, които са на територията. Нямаме бедстващи хора, имаме ток и вода. Положението е нормално при зимни условия“

Във всички населени места на Русенска област тази нощ са регистрирани проблеми с електрозахранването, които продължават и в момента.

В община Две могили има затруднения и с работата на клетките на мобилните оператори.

Всички пътища от и към Русе са затворени за движение на камиони с маса над 12 тона.

Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.

Полетът за София от Летище Варна в 8.40 е отменен. Няма анулирани пътувания от Автогара Варна.

От община Варна съобщиха, че над 25 са сигналите, подадени през нощта за паднали дървета, клони и секции от светофарни уредби. Щетите са само материални.

Заледявания е имало на обръщалото в кв. “Владислав Варненчик“.

Сериозен е бил проблемът с паднало скеле на сграда на ул. “Котел“ до Драматичния театър. Няколко секции на светофарни уредби също са паднали от силния вятър, както и коледна украса в кв. “Галата“.

Отменени са влаковете по направлението София – Мездра заради усложнената зимна обстановка.

Нощният влак от София за Варна, който трябваше в 5 ч. сутринта да е в Шумен, е спрян по линията, съобщиха от ЖП гарата в Шумен.

Причина за това е скъсаната контактна мрежа между Славяново и Стражица.

Пътниците в момента са на гара Горна Оряховица, няма информация дали ще бъдат извозени по маршрутите си с автобуси.

Движението на влакове по линията София – Варна е силно затруднено. Влаковете в двете посоки са или в престой, или изостават с часове от разписанието.

Жълт код за снеговалежи и силен вятър е в сила в 9 области на страната. Предупреждението важи за областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен и Сливен. От Пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването.