„8 сезона любов“ на 14 февруари в Зала „България“

Премиерата на „8 сезона любов“ от Кварто квартет и Георги Андреев  е на 14 февруари от 19 ч. в Зала „България“.

Емблематичните сезони на Вивалди и българските „Сезони и ритуали“ на Георги Андреев ще прозвучат за отбрана публика, избрала класиката за Деня на влюбените.

„И ето, пак пристига пролетта! Жужат пчелици, птици са запяли.

Потоци ромолят, цъфтят цветя. Зефир полъхва, с топъл дъх ги гали.“

Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди пише своите „Годишни времена“ – цикъл от четири „кончерти гроси“, който отдавна е сред най-обичаните произведения за всички времена.

През годините има стотици различни концепции в изпълненията на тази барокова творба, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев. На 14ти февруари в Зала България ще бъдете обгърнати с любов от музика – любов към живота, към природата, към красотата.

„Сезони и ритуали“ – поредният шедьовър на композира Георги Андреев, е четиричастен концерт за цигулка, струнни и чембало, инспириран от „Годишните времена“ на Антонио Вивалди, има подобна „кончерто гросо“ структура, но е изградено върху български интонации, метроритмики и характерни ладове. Всяка част е свързана с конкретен ритуал или дейност, която се извършва в конкретния годишен сезон, пряко свързан с българските традиции „Игнажден“ – „Цветница“ – „Жътва“ – „Гроздобер“. Има и целенасочени препратки към стила и звуковата характеристика на Вивалди, но всичко е пречупено през творческата призма на композитора и дълбоко свързано с българския фолклор.

Това произведение, написано специално за цигуларя Иван Пенчев и Кварто-музикантите, ще прозвучи за първи път на 14 февруари 2020 в Зала България веднага след любимите на всички „Сезони“ на Вивалди.

Програма:

Антонио Вивалди

„Пролет“ – „Лято“  – „Есен“ – „Зима“

Георги Андреев – „Игнажден“ – „Цветница“ – „Жътва“ – „Гроздобер“

Иван Пенчев – цигулка

Кварто и приятели

Билети ще намерите на касата на зала България и он-лайн на цени от 15 до 35 лева.

https://www.eventim.bg/bg/bileti/osem-sezona-na-lbobta-kbarto-i-priteli-sofia-bulgaria-hall-534541/event.html 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.