От 800 до 1000 евро такса „почерпка” събирали за ден на „Калотина“

ГККП Калотина Снимка: МРРБ, архив

От 800 до 1000 евро от такса „почерпка” са събирали митнически служители и гранични полицаи на ГКПП „Калотина” на смяна.

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата след акцията на граничния пункт в четвъртък. При нея бяха задържани 30 души, сред които и шефът на „Калотина” Райчо Соколов, съобщи Нова тв.

По думите на Милева в МВР са подавани множество сигнали от шофьори.

Парите били искани предимно от турски шофьори, както и от български, които превозвали храна. С платената такса избягвали реална физическа проверка на товара.

„Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от исканите пари и ги предавал лично на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митническите инспектори и полицаи”, каза Милева.

„Когато водачите давали пари, които са в по-голяма банкнота, им се връщало ресто”, обясни Милева.

20 лица са привлечени като обвиняеми, сред които и началникът Райчо Соколов. На него му е повдигнато обвинение за образуване и ръководене на организирана престъпна група. Повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори и четирима служители на Гранична полиция.

Претърсени са и жилищата на задържаните. От тях са иззети големи парични суми. Намерени и иззети са и наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Според прокуратурата групата е действала от началото на 2019 г., а производството е започнало още през май.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.