Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната

Проф. Стив Ханке

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

В интервю за „Хоризонт“ той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев – евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

По думите му не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

3 Comments

  1. Да несериозно е да се твърди за тайни споразумения или за обезценяване на спестяванията, ясно е че има преходен период, в който всеки може да обърне спестяванията си на същия курс като сега, очевидно че изказването е породено от други най-вероятно глобални геополитически подбуди, а не от загриженост за българите

  2. Аз не бих се доверил на американски специалист за това дали да влизаме в еврозоната или не. Все eдно да питаме Путин дали да сме в ЕС или НАТО. 🙂

  3. Дали коректно г-н Ханке изразява негативно отношение към присъединяване на България към валутния механизъм?
    Все пак валутния борд ще действа и в него до влизането в еврозоната.
    Години наред се дискутира у нас присъединяването ни към еврозоната и всеки изказа свойте „ЗА“ и „ПРОТИВ“ това,затова сега на финала към влизане във валутния механизъм,според мен, не е коректно мнението на г-н Ханке, отново.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.