Повдигнаха още 4 обвинения на Васил Божков, общо са 11

На Васил Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления. Това съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор, цитирана от Дир.бг.

Новите обвинения са четири и са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Прокурор Милева обясни, че молбата за екстрадиция на Божков от Обединените арабски емирства е над 200 страници. До края на седмицата прокуратурата ще изпрати на Министерството на правосъдието преведената на арабски молба, а ведомството ще изпрати искането до Абу Даби.

Бизнесменът Васил Божков беше задържан в чужбина, след като стана обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. По-късно от прокуратура обявиха, че е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания.

Прокуратурата повдигна обвинения и на приближени до Божков бизнесмени, като част от групата му, както и на последните двама ръководители на Държавната комисия по хазарта.

По-рано стана ясно, че мажоритарният акционер във ФК „Левски“ и дясна ръка на бизнесмена Васил Божков – Георги Попов стои зад руските опити за освобождаването му от ареста в Абу Даби. Според неофициална информация Попов, който също бе арестуван в Обединените арабски емирства, е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите.

Същевременно в понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.