Евробарометър: Според всеки втори българин ЕС се развива в правилната посока

Източник: Евробарометър

Българските граждани отново се открояват като едни от еврооптимистите в Европейския съюз. Всеки втори българин смята, че ЕС се развива в правилната посока – процент доста над средноевропейското равнище. Това сочат резултатите от допитването на стандартния Евробарометър 92.3, проведено в края на миналата година.

Като цяло, нараства делът на българите, които се чувстват граждани на ЕС (56%, с 4 процентни пункта повече в сравнение с пролетта на 2019). Делът на българите, които имат положителна представа за ЕС се увеличава от 59% на 61% и е с 19 пункта над средното ниво за Съюза. България е сред трите страни членки, за чиито граждани ЕС е с най-висок позитивен имидж – редом до Ирландия (63%) и Португалия (59%).

Мнозинството от българите одобряват осъществяването на общи европейски политики в сфери като сигурност, търговия, енергетика, отбрана, социални въпроси. 54% от запитаните споделят възгледа, че повече решения трябва да бъдат взимани на ниво ЕС.

На средноевропейско равнище най-значимите проблеми пред ЕС са рисковете за околната среда и климатичните изменения (36% на ниво ЕС27), имиграцията към Съюза (35%) и икономическата ситуация (17%). Българите считат, че най-важните проблеми пред ЕС са имиграцията (48%), тероризмът (32%) и рисковете за околната среда и климатичните промени (19%).

На средноевропейско ниво се приема, че основни приоритети на Европейския зелен пакт трябва да бъдат разработването на възобновяеми енергийни източници, борбата срещу пластмасовите отпадъци и разрешаването на въпроса за еднократната употреба на пластмасата. Според извадката за България водещите цели пред Пакта трябва да бъдат борбата срещу пластмасовите отпадъци и подпомагането на фермерите за справедливо възнаграждение, за да осигуряват на европейците достъпна и безопасна храна.

Делът на българите (76%), които считат, че всяко ново търговско споразумение, сключено от ЕС, трябва да гарантира най-високи стандарти за защита на климата, околната среда и труда, е близък до средния на ниво ЕС28 (80%).

5 Comments

 1. Това изследване е в противоречие с други ,споре3д които критикуваме повече и ЕС и мнооого обичаме една страна на североизток.Вярвам на Евробарометър!

  • Прочитът на Дневник – „Българите са песимисти за ситуацията в страната си и оптимисти за бъдещето на ЕС“

   – Ай да обърна внимание и на двете редакции върху линка им и pdf файла First Results (3). В края на файла, на страница TS1 в таблицата на втора позиция е посочен контрагента за Б-я. И той е… и той е Kantar TNS BBSS.
   – Ай сега в Уики – Кънчо Стойчев „През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основава ББСС „Галъп Интърнашънъл“ – агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от „Тейлър Нелсън Софрес“ (1998), ББСС става партньор на TNS – третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб.“
   – Същите супер социолози работят и с Pew Research Center. – https://www.pewresearch.org/methods/interactives/international-methodology/all-survey/bulgaria/all-year/
   🙂

   • „“Галъп“: 79% от българите подкрепят действията на ген. Румен Радев.“

    – Вервайте! 🙂

 2. Евробарометър да си яде ушите !

Коментарите са ограничени.