Кристалина Георгиева призова за световен отпор на вирусната епидемия

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) се надява, че националните правителства и централните банки ще разработят отговор на епидемията от коронавируса, когато се изясни нейното въздействие върху икономиката. Това заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в реч пред Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според нея следващите няколко седмици ще бъдат решаващи за образуването на цялостната картина за въздействието на заразата в Китай и по света.

Така че тогава можем да се споразумеем за синхронизирани или по-добре координирани мерки за защита на световната икономика от по-сериозен трус“, каза българката пред делегатите. „Можем ли да направим това? Да. Ще направим ли това? Аз наистина мисля, че ще го направим“, подчерта Кристалина Георгиева.

В речта си Георгиева предупреди засега да не се чертаят прогнози поради липсата на достатъчно информация и отбеляза, че експертите, които правят прогнози за отражението на епидемията върху икономиката, поемат риск.

Шефът на МВФ сподели, че най-големите й опасения са овладяването на епидемията и възстановяването на икономиката да не доведат до избухването на нова вирусна епидемия. Кристалина Георгиева препоръча на хората „да се молят за най-доброто и да се готвят за най-лошото“.

В ефира на телевизия Си Ен Би Си управляващият директор на МВФ каза вчера, че въздействието на епидемията от новия коронавирус върху световната икономика е трудно да се предвиди.

Все пак Георгиева изрази прогноза, че най-вероятният сценарий ще е рязък спад в икономическите дейности в Китай, последван от бързо възстановяване. Така че според нея в крайна сметка влиянието на глобално равнище ще е относително сдържано.

„Това стана при предишната епидемия“ от ТОРС през 2002-2003 година. „Но сега Китай е различен, светът е различен“, добави Георгиева, цитирана от АФП.

Тя отбеляза, че Китай има възможността да мобилизира средства за стимулиране на икономиката и това може да смекчи ефектите от вируса.

1 Коментар

  1. И как да бъде този отпор? Със заклинания, манифестации, лозунги? Трябваше друга дума да използва Кристалинка. И важното е да се активизира световната медицина и да намери антидот, а ние? Ние ще си мием редовно ръцете.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.