Статия в „Дума“: Ръкуване с комунизма през 21 век

Колаж от в. "Дума"
„Никой не яде компютърни програми“ е досущ като „Асфалтът не се яде“ и показва точно колко са се развили социалистите в икономическото мислене

Евгени Петров

Спомняте ли си култовия проблясък на социалистите от преди години, че асфалтът не се яде“? Е, сега доживяхме да не се ядат и компютърните програми.

Ако нещо в заглавието ви напомни за прочутата статия на Иван Костов „Ръкуване с перестройката“ се лъжете. Точно обратното е.

30 години след 10 ноември статия в „реформирания“ орган на БСП – вестник „Дума“ имаме ръкуване с комунизма.

Има начин на мислене, овехтял и безполезен като тежък мухъл във влажния прогнил долап на селски партиен секретар, които все още може да вирее у нас. И дори се публикува, ставайки обществено достояние.

Точно такъв, отчайващо остарял и безполезно вреден текст е написал някой си Танчо Гаргов /възможно е и да е псевдоним/ в малотиражката „Дума“, под уникалното заглавие „Никой не яде компютърни програми…“

Аз си мислех, че по тъпо, ретроградно и невярно изречение от „Асфалтът не се яде“ не може да бъде измислен дори от Таско Ерменков…

В „статията“ си комунистът-икономист обяснява, че щото компютърните специалисти вземали по 4000 лева заплата и така вдигали цените на апартаментите у нас /в София/ да бъдат обложени с данък от 1000 лева и държавата да ги преразпредели.

Ето ви еманацията на тази „статия“.

„Решението, както аз го виждам, е във въвеждането на специални данъци за програмисти и за чужди фирми, които ползват подобен кадрови ресурс, както и във връщането на прогресивните данъци. Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение! А при настоящите доходи на тези работещи това няма да е голяма тежест за тях. Мисля, че това би било справедливо спрямо хората, с чиито данъци въпросните специалисти са обучени.“

Край на цитата.

Аз лично препоръчвам тази статия да се чете и преподава в УНСС като блестящ пример що е то комунистическо мислене и каква вреда, а не почва може да има у нас.

Нейсе запуши я!

Скандалното е че в 21 век и в държава от ЕС може да се пише така. Разбира се всеки има право на мнение, дори най-идиотското. Но в социалните групи може, във вестника означава партийна позиция. Искам и да се подпише редакторът, който я е пуснал. Това значи персонална отговорност.

Абсолютно същата, като олигофренията че асфалтът не се яде. Не се яде, но храни, отговарям аз. И не само това. Магистралите дават път на индустриални зони, предприятия се развиват и дават хляб на работници- електоратът на БСП.

Но и компютрите и техните специалисти дават. Дават толкова, че си заслужават заплатите. Същите заплати, с които купуват апартаменти, стоки за потребление и вдигат оборота на държавата.

На кой двойкаджия от ВИИ „Карл Маркс“ трябва да го обяснявам?

Същите простотии проповядваха икономическия и политически екип на БСП през 96/97 година, когато докараха хиперинфлация и доларът стана 3000 лева, запазвайки големи стратегически предприятия от фалит защото идеологията на комунистите е да няма безработица….

И икономиката се срина, пенсионните фондове се стопиха и затова пенсиите сега са толкова ниски.

Сега икономисти с комунистическо мислене искат отново да вземат от богатите и да ги дадат на бедните. Че то така можете да похарчите и фискалния резерв. И като свършат?

Права е Маргарет Татчър –“Социализмът се проваля тогава, когато свършат парите … на другите.

Проблемът е, че социализмът винаги започва с харченето на парите на другите. Примерно – на програмистите. Докато ги изхарчи.

А ето как коментира въпросния икономически научен труд вицепремиерът Томислав Дончев във Фейсбук:

„Колебая се дали това неустоимо предложение е породено от липса на любов или предозиране с вино. Убеден съм обаче, че не трябва да фигурира само във в. „Дума“, а да се включи и във „Визия за България“

Съгласен, ВЪВ „Визия за България“ само това липсваше.

А най-смешното е, че бившите комунисти посегнаха не само на капиталистите-изедници, но и на служителите, на средната класа. Тази статия от ГЕРБ да си я запазят и да я припомнят на Корнелия Нинова в официалната предизборна кампания.

4 Comments

  1. Нас червеното знаме роди….
    И отново се хващаме на провокациите на хипотетичния Румен Гечев.

  2. Много шум. Много. Горкият комунизъм, пак го съсипахме. Е, важното е, че някои редовно четат Дума. Полезно е.

  3. „Социализмът винаги започва с харченето на парите на другите. “
    Това изречение казва всичко. Не съм срещала по-изчерпателно описание.

  4. 🙂 „Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно“ напълно кореспондира с идеите на тази фракция за прогресивно облагане. Нинова обаче побърза да застане зад разработчиците на изкуствен интелект. Та си мисля, че ако тази фракция поеме властта, компютърните специалисти ще бъдат прогресивно обложени, а „Дума“ ще се окаже пълна с разработчици на изкуствен интелект, които ще бъдат щедро дотирани от… държавата. 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.