Димитър Димитров: Машинното гласуване е прахосничество

Димитър Димитров Снимка: bTV
Димитър Димитров Снимка: bTV

Няма машинно гласуване, това е понятие, с което се внушава генерализирано недоверие в изборния процес. Машините могат да работят, когато секционните комисии, които са на място, искат те да работят… Няма как да се избяга от наличието на хартиени бюлетини, за всеки случай“.

Това коментира пред БНР социологът Димитър Димитров, който е член и на ЦИК.

Според него има само един печеливш – това е посредникът, който ще достави машините, и този, който ще ги произведе:

„Има огромна разлика в цените за един глас, подаден чрез машина, и един глас чрез хартия. 60 лева срещу 0,70 лева. Десет пъти по-скъпи избори… Това е вид прахосничество“.

По думите на Димитров говоренето за машинно гласуване е знак за някакъв интерес.

В предаването „Неделя 150“ той допълни:

„Резултатът ще е същият… Тъй като всички се страхуват от преброяването, внушават, че това са безумни шашми. Досега имаме само едно съдебно решение – съдът в Пазарджи е отменил съдържанието на един протокол“.

1 Коментар

  1. Да, така е, но за да го разберем, че разлика няма, трябва поне един път да минем по тази писта. Такива сме. Искаме и тоягите, и да изядем солта, и всичко друго, което се предлага като опция. Лично мен не ме притеснява това оскъпяване, ако това е цената една тема да бъде най-после приключена. Това не е единственото, за което ще платим по-скъпо – ако не можем да си правим правилните преценки, още много и много пъти ще плащаме над необходимото. Говоря не за правителството, защото правителствата се сменят, говоря за гражданското общество.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.