Говори… Грейт Фадър в Народния

София Бобчева от „Скъпи наследници“ разхожда минижуп и автомат в премиерния спектакъл „Бонбон“

„Внимание, внимание, говори… Грейт Фадър“… Това не е сценарият на новия сезон на популярното риалити шоу, а част от сюжета на най-новия премиерен спектакъл на Народния театър – „Бонбон“.

В новото представление сладураната от „Скъпи наследници“ и „Екшън“ София Бобчева е в главната и единствена роля в тази любопитна комедия, която е и първият й самостоятелен спектакъл.

От плаката, дело на световноизвестния фотограф Любомир Сергеев става ясно, че София – в ролята на смешничката поп фолк певица Марчела, ще разходи дълги крака в минижуп и автомат в импровизираната изповедалня на Грейт Фадър. Уникален е и столът, на който ще седи – в стил мутробарок, с кичозна глава на вълк за компания отстрани.

Авторът на текста Здрава Каменова се заиграва с темата за поп фолка като стил на живот, обгръщащ всичко – това, което сме, това, което искаме да бъдем.. и как губим самите себе си в преследване на бляскави, напомпани с въздух мечти по пътя от малкото село до големия град. Самата Марчела ще се срещне със себе си, с това, в което е вярвала, ще разкрие тайни от абсурдния си живот и ще ни разкаже за изборите, които правим… Ще ни разкаже за това, каква е цената на популярността и какво губим, когато печелим.

И всичко това, поднесено с много хумор и самоирония, които обещават много смях през сълзи.

Режисурата на спектакъла е на Емил Бонев, а интригуващата история на певицата Марчела е създадена от Здрава Каменова. Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, а музиката – на Стефан Димитров, хореографският дизайн е на Анна Пампулова. Художник на плаката и фотограф е Любомир Сергеев.

Премиерата е на 20 февруари, а следващите дати на представленията са на 27 февруари, 7 , 15 и 28 март. Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/bonbon.

София Бобчева е сред най-успешните актриси в трупата на Народния театър. В момента играе в спектаклите „Облог“ от Дейвид Линдзи-Абер, „Танцът Делхи» от Иван Вирипаев, „Аз плащам“ от Ив Жамиак, “Мнимият болен” от Жак-Батист Молиер, „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ от Максим Горки, „Жана“ от Ярослава Пулинович, „Лунатици“ от Кен Лудвиг. Носителка е на награда ИКАР 2018 за поддържаща женска роля, има и номинация “Златен кукерикон” 2019 за комедийна женска роля.

Авторката на „Бонбон“ Здрава Каменова е написала над 30 пиеси, носител е на наградата „Икар“ за драматургия и Националната награда за драматургия „Иван Радоев“, както и на множество международни отличия и като автор, и като актриса.

„Героинята Марчела се роди още през 2005 година… Пиесата претърпя няколко преработки, времето беше се променило, поп фолкът се софистицира, за да може подмолно и още по-вредно да пропълзи навсякъде, невидимо и трайно: в медиите, в домовете ни, в отношенията ни един към друг…Ние сме поп фолк версия на някоя западна песен. Не че сме лоши, не че сме глупави, просто сме си такива, шумни, защото наивно вярваме, че така се живее по-лесно. По-вторачени сме в това да имаме, отколкото в това да ни има достойно и заглушаваме истинската песен в себе си, онзи фин джаз на душите… Надявам се да се влюбите в Марчела, в онази част от нея, която все още живее на село, обича напуканите ръце на майка си, мечтае да стане учителка по литература и сигурно щеше да бъде, просто животът й тук се стече така…“

Здрава Каменова, автор на пиесата

За спектакъла

„БОНБОН“ oт Здрава Каменова

Моноспектакъл на София Бобчева

 

Режисьор: Емил Бонев

Сценография и костюми: Елена Иванова

Музика: Стефан Димитров

Хореография: Анна Пампулова

 

Гласът на Грейт Фадър: Сава Драгунчев

Пепи: Христо Терзиев

Глас от апаратна: Вито Бонев

 

Драматург на постановката: Мирела Иванова

Помощник-режисьор: Рени Икономова

Фотограф и художник на плаката: Любомир Сергеев

Фотограф на програмата: Божидар Марков

 

 

Премиера 20 февруари 2020 г.

Сезон 2019/ 2020 г.

1086-а премиера от 1904 г.

СЦЕНА „АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ“

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.