Желязков: Освен България още 8 държави са против пакет Мобилност

Росен Желязков

Министърът на транспорта Росен Желязков потвърди днес готовността на България да оспори пред Съда на ЕС новите правила за международните пътни превози, предаде БТА.

Той съобщи пред български журналисти в Брюксел, че към нашата страна в това намерение освен Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва, се присъединяват и Кипър, Малта и Естония.

Министърът бе приет днес от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и от еврокомисаря по транспорта Адина Валян. След срещата Желязков съобщи, че ЕК възнамерява да извърши обещаното проучване за въздействието на новите правила чрез външен оценител, избран с обществена поръчка.

Желязков посочи, че обнародването на промените в Официалния вестник на ЕС се очаква през юли. След това се предвижда преходен срок, в който разпоредбите не се прилагат – до януари 2022 година. България и останалите осем държави на наша страна обсъждат дали да внесат общ иск или отделни жалби пред Европейския съд.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.