Нова книга разказва за цар Светослав Тертер

„Цар Теодор Светослав от рода Тертер (1301-1322)“ е заглавието на най-новата книга на сензационния историк Веселин Игнатов, разпространявана с логото на издателство „Милениум“.

Заглавието е част от хитовата поредица на автора, посветена на известни  личности от българската история, включваща заглавията „Цар Калоян Ромеоубиеца (1197-1207)“, „Хан Крум Победоносецът“, „Васил Левски – факти и фикции“, „Разстрелът на Христо Ботйов“ и „Стефан Стамболов – революционер без революция“. 

Монографията е посветена на Светослав Тертер – крупна историческа фигура, незаслужено пренебрегвана от българската историография и несправедливо затулена сред страниците на миналото. Той е железен мъж, прекарал повече от десет години от живота си като заложник в Никея и при Златната орда, който съумява да се завърне в родината си и да превземе безкръвно властта, да прекрати боричканията сред аристокрацията и обезсмисли опитите за децентрализация на властта, да неутрализира монголотатарската опасност, да преодолее византийското вмешателство и да укрепи държавата, като спечели всички военни кампании и разшири териториите си. 

Близо 15-те години мир, осигурени на страната при неговото царуване, са съществено постижение за онези времена на оръжеен звън и кървища – период, белязан със значителен стопански и културен възход. България излиза от безпътицата и изолацията, престижът ѝ се повишава, съседите ѝ са принудени да се съобразяват с „феникса на Европа“. 

Веселин Игнатов умело подкрепя твърденията си с факти и цитира съвременници на Светослав Тертер, както и други исторически светила, като по този начин не само отхвърля някои митове около личността на великия ни владетел, но и хвърля светлина върху нови разкрития, придавайки цялостен облик на политическата сцена в Европа в началото на 14. век. 

„Цар Теодор Светослав от рода Тертер (1301-1322)“ е любопитно четиво както за учени специалисти по темата, така и за изкушения от нови знания читател, който в хода на търсене на истината за пръв път ще се срещне с малко познати исторически факти за легендарния държавник.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.