За Бойко, ах, журналистиката и докога ще си мразим държавата

Снимка: Вевести.бг

Евгени Петров

Някакси странно-провокативно се сложиха нещата в последните дни в медийното пространство, които ми дадоха повод да захвана тези редове.

Най-общо са три, като не броим общия креслив фон, в който учени-недоучени медийни труженици са възприели буквално постулата, че журналистиката е коректив на властта и оттам произтича фактът, че властта задължително и винаги е лоша.

Според медиите властта е лоша, когато си изхвърляме боклука около контейнерите, но тя трябва да ни го събира, когато караме като бесни, но пътищата са ни виновни за катастрофите и когато пияни и дрогирани бием лекарите в спешното, но агресията зачестявала, щото такава била обстановката при Бойко…

Та трите примера са следните – един коментар на колегата Весо Желев в Клуб Зет, едни публикации /4 най-малко в един брой/ на едно каталунско издание с претоплени манджи и една позиция на Демократична България по отношение на Борисов, който бил вреден за икономиката ни, докато се молим за чакалнята на еврозоната и всички останали ни хвалят….

Та да караме подред…

Весо, с когото се познаваме от три и повече десетилетия написа един обективен и правдив коментар под заглавие: „Защо Борисов пак ще спечели“, който не толкова хвали премиера, колкото критикува немощната и нефелна дясна опозиция /лявата си я знаем/. Освен, че е майсторски написан, той дава примери, които всички знаем и сме писали за тях, но ако под този текст стоеше моето име, щях да отнеса 1001 либерални псувни  какъв „гербер“ съм.

Накратко – ще спечели, защото реална опозиция няма, а и „леви“ и „десни“ говорят  с езика на критиката (да не кажа омразата), на мрачните картини и безперспективното бъдеще. Те говорят с негативни констатации и никакви алтернативи, докато посланията в едни предизборни кампании по принцип са позитивни.

От години пиша, че хората се умориха от хейтърство и мрачни прогнози. Както и от години призовавам да се спре безогледното унищожаване на авторитета на институциите, защото бе тях не можем. И защото който и да дойде на власт (Борисов и ГЕРБ не са вечни в управлението) ще трябва да работи с тях. И тогава при поредната чума по не знам какво си, защитниците на „козичката на баба Дора“ няма да помогнат, а пак ще търсим БАХБ, лошите ветеринари и т.н.

Както и по всякакъв повод сезираме лошата прокуратура.

Политиците от т.нар. „демократична общност“ не трябва да казват

ден след ден и ред по ред на хората колко лошо е, ако е лошо те сами го виждат, а как да стане по-добре. Защото помислете как е в семейството – всеки, когато закъса, мисли как да се оправи, а не оплаква непрекъснато проблемите си. Тези, които го правят – губят. Но за медиите лошата новина е добрата новина, старо правило, но отново у нас – въздигнато в медиен култ.

Та като стана дума за медии – ах каква журналистика имаме… Из странство дойде тази простотия (не по Румен Радев), тази претоплена вкисната манджа за къщата на Бойко в Барселона и нашата прехвалена журналистика (тия, които се окайват за нашето 111 място), я подхвана след 5 години едва ли не като сензация. Всъщност омразата към Борисов ги сближи с най-недопустимите като авторитет медии и разни НПО-та – тези под контрола на Цветан Василев.

Но пишейки, щото е модерно да се пише против Борисов, не си зададоха следния прост журналистически въпрос, задължителен за всеки материал който се обсъжда на планьорка: „Защо го пускаме и какво казва на читателя“.

Обзалагам се на 100 евра, 200 шекела и 300 дирхама, че каталунският читател изобщо, ама изобщо не се интересува от някакво разследване с далечна връзка към българския премиер. То е все едно един от по-големите български вестници да пусне 4 (словом четири) материала в един (словом един) единствен брой за далечните предполагаеми далавери на хърватски премиер, примерно, на когото и името му не знам.

Какво му пука на българския читател за хърватския премиер

и колко учудени ще има защо това изобщо се публикува!

Нищо друго, освен платена публикация не мога да си мисля, точно толкова платена, колкото на Цветан Василев в един „стандартен“ австрийски вестник, който изяде главата на Еми Барух в Дойче Веле…

Този тип публикации, колеги, е толкова скучен, че дори не се пуска вътре, в страната, а се изнася в западни медии, за да се каже: „Ето какво пише пресата за нас“. А целта е да се започне едно цитиране и пре-цитиране и някой да включи отново котлона, да заври вкиснатата и претоплена манджа.

Толкова е прозрачно, токова е нескопосано, че е като бална рокля, шита с канап.

Пък вие ми говорите за 111-о място.

Но трябва да се клати дървото, трябва да се брули, ако може и някой евроклон да се счупи. Идеално ще стане. И да, аз също виждам връзката от Изток, но щом е против Борисов – ще станем стрингъри на руските хибридчици, ще печатаме и препечатваме и Ел Периодико, и ТАСС, ще коментираме и анализираме…

И кой, моля ви го прави най-усърдно? Медиите на Цветан Василев, подкрепени от медиите на Америка за България“. Цунк!

Пък една мисирка веднага написа анализ за залеза на Борисов. Ама, миличка, аз това от Дайнов го слушам от 2011 година. Както писах неколкократно все някога ще паднат от власт и тогава пророчиците наследници на Ванга ще кажат: „Аз нали прогнозирах“. Ама никой не прогнозираше 10 години на власт, и е на път да спечели четвърти мандат и ще гони Меркел…

Не е в упражненията по писане, а в отговорността

– тази, че добри-лоши, трябва да си пазим авторитета на държавата и нейните институции. Нали помните как немската преса кротко си мълчеше за коледните изстъпления в Кьолн, без да обича непременно Меркел и без да е на 111-о място. Е, и американските медии не обичат Тръмп, ама хич не го обичат, но това не значи че през ден пишат колко е голям външният дълг на САЩ, заради шибания президент…

Тук ми иде на ум да пиша за унизителното ни клепане пред Брюксел, но ще си го спестя. Известно е, пък и вътрешното клепане е далеч по-гадно.

Ето тук идваме то третата точка от началото – една нескопосана позиция на „Демократична България“ как Борисов бил вреден за българската икономика и ни отдалечавал от еврозоната.

Тя е пълно потвърждение на позицията ми, че с негативизъм и хейтърство симпатизанти не се печелят. Най-много да се втвърдяват и без това твърдите ядра. Но това не ви е целта, целта ви е отваряне на избирателното ветрило.

Абре аланкоолу, по нощите ли и на колко ракии сте я писали и наистина ли тази позиция отразява виждането на т.нар. политическо обединение? Тя идва не само в момент, в който Фич ни потвърждава високи рейтинг, а Домбровскис ви казва че няма проблем нито с икономиката ни, нито с валутния курс, нито със съотношението лев/евро.

Вие не разбрахте ли, че първо трябва да влезем в ERM II и след това да си ругаем управниците? Или много искате да затвърдите приликата си с Румен Радев?

Тази позиция, както отбелязаха и други коментатори

само налива вода в руската хибридна мелница.

И БСП и Кремъл се стремят към дестабилизация на България – едните, за да се докопат до властта чрез служебен кабинет и после к’вото стане, а другите – за изтъняване до късане на брънката България-ЕС. Кое не е ясно при условие че над 60% у нас харесват Русия и Путин и малко повече са носталгиците по соца?

Вече е безпощадно ясно – стратегията в т.нар. софийско градско дясно е безогледна и на всяка цена критика срещу кабинета и конкретно Борисов. Тя обаче силно и невъзвратимо ги отнася към стратегията на бившите комунисти, към президент, на когото се кланяха и към избори, които може да спечели БСП. Мнозина питат: „Хубаво де, Борисов ще падне, ще дойдат комунистите и ДПС, тогава какво правим“?

Въпросът е „вечен“, поне от десетилетие, а отговорът на либералите е уникален: „Тогава ще му мислим“. Това е най-най-най-слабото звено в стратегията на ДБ, ако изобщо я има. Другата, разбира се е проблемът с лидерството. С Христо Иванов и Атанас Атанасов избори не се печелят. Всъщност зависи какво се разбира под „спечелили“. Ако е 4% – от мен ги имат, халал да са им. Въпросът е какво става после, в парламента, с кого ще си партнират и против кого ще бъдат?

Но този път няма да има закани за извиване на ръце и трикове. Ще има гласуване с БСП против бюджета точно, както стана в Столична община. И както стана с Мая Манолова в София. И с Костя Копейкин във Варна. И още и още…

Прав е Тома Биков да твърди, че нашите либерали са новото ляво. Защото в бившото соцпространство не остана нито една партия, свързана с бившите комунисти, освен БСП в България.

Затова – ДБ, признайте си, те (симпатизантите) ще ви разберат, както призоваваше Петър Стоянов към Костов. И знаете ли още защо и по какво си приличате? Когато БСП и ДПС взеха властта през 2013 година се заканиха да изстържат ГЕРБ от политическата карта на България. Вие искате същото.

Вместо заключение

Знаете ли защо т.нар. десни не могат да се отлепят от 4-те процент или да бъда по-ясен – винаги са под заветните 300 000 гласа както и да се прегрупират партийно през годините?

Защото са някаква самодостатъчна група, демонстративно предвзети интелектуалци, висша каста, която говори по един и същи начин на студентите в някое ВУЗ и на хората от Харманли и Полски Тръмбеш. Разликата е, че докато те казват: Вие сте прости, ние ви казваме истината, Борисов казва: И аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме.

Но пък има 3.5 растеж на БВП и всяка година с по 10% увеличение на заплатите. Боже, само не ми казвайте, че и при Хитлер е било така. Щото и при Ирландия беше…че и отгоре.

И аз като Весо Желев прогнозирам, че Борисов ще спечели следващите избори. Президентските – също. При всичките си гафове. Защото наистина няма кой.

Толкоз.

34 Comments

 1. Когато искаш да смениш една влсат с друга , един водач с друг , трябва да кажеш с кого, накъде.Е, с кого ще заменим Борисов, с Нинова? , с Радев?с Карадайъ? , или със Сидеров, или със Слави Трифонов???или с Манолова…., не говорим за Иванов , Атанасов , тях все едно ги няма.Избирайте, вкупом ненужни и невъзможни, миришещи на водка и сельодка.А все някой трябва да изберем от втръсналите отровохвъргачи.Нямаааа.Тогава?Молете се бат Бойко да издържи на този кръстосан , ежедневен негативизъм за денонощна къртовска работа.Кой би издържал , а кой би си дал младостта в служба на неблагодарни мънкащи хора , които само искат ,без да мислят и да помагат , като в приказката за стареца и Златната рибка. И, сега бежанците са на нашата граница….добре , че е Борисов, а представете , че е селянката Нинова със самочувствие на царица…или , боже опази, Радев,…Военните стрелят , те не говорят..Бойко, господ здраве да ти дава, с тебе сме!

 2. Много задълбочен и обективен анализ, който носи огромен респект и дълбок розмисъл на много журналисти и политици, които не мислят позитивно,ръководят се от лични зависимости,а елеминират обществените и държавни интереси! Отправям заслужени поздравления на Евгени Петров,достоен,доблестен журналист,който все повече печели доверието на хората,трезвомислещи!

 3. …празнуваме ли…ама какъв празник е…май не е празник!
  …номерца ли ми играеш Евгениии, я взимай тъпана и бум бум, бум !
  …Цачева президент…,
  Авторитарна партия, прост човек,,, без алтернатива !
  А можем да бъдем много по добре !!!

  • Станойков,много си умен,много.Как разбираш,че си по-умен от тези около теб?Като ги плюеш в мрежата или,като четеш Дума,или като слушаш речите на Радев и Нинова?При всички случаи е илюзорно,че си по-умен от някой…

 4. Сега си го набийте в съзнанието и го запомнете: Бойко е ГЕНИАЛЕН политик, който беше ПРЕДРЕЧЕН още преди близо 40 години, появи се в ТОЧНИЯ момент, пое пред себе си и пред Христос ДОБРОВОЛНО мисията да „изведе българският народ през изпитанията“(сам го е казвал!) и го прави успешно! След освобождението от османското владичество НИКОЙ политик не може да се мери с него по комплексността на качествата, които притежава.Дори Стамболов. не се опитвайте да го „анализирате“ – той е от порода, каквато рядко се среща. Това е християнство в действие – при това наподобяващо манихейската му форма. Разбирате ли какво казвам?!

  • Прекрасен анализ на политическата действителност у нас! И авторът,направо утрепа, съвсем заслужено психодесния планктон,падащ ничком по площадите!!! Адмирации авторе!!

 5. Мисирка в мъжки род, Мисирек ли трябва да бъде, бре Евгени?

 6. БЕЗ КОМЕНТАР,НОРМАЛНИТЕ ХОРА РАЗБИРАТ КАКВО СЕ СЛУЧВА И НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ АНАЛИЗ! ДНЕШНАТА ЖУРНАЛИСТИКА У НАС Е БИЗНЕС,КОЙТО ЗАВИСИ ОТ ЗАПЛАЩАНЕТО!ИСТИНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ЗАПЛАЩАНЕТО,НА ТЯХ САМИЯ МАТЕРИАЛ,КОЙТО СА ПУБЛИКУВАЛИ ИМ НОСИ ПРЕСТИЖ И ФИНАНСОВИ УСПЕХИ!

 7. Борисов ще спечели всички следващи избори. В това нямам съмнение. Вярно, не е идеален, но е работохолик, старае се и успява. Политик – означава преди всичко добър мениджър. Експертите са обслужващ персонал и трябва да си знаят мястото. В това отношение Борисов няма конкуренция. Колкото до конкурентите – тяхната истерия, черногледството и омраза са стряскащи и плашещи… Когато дават изявления по медиите трябва да показват червена точка…

 8. Браво Евгени.
  Всеки иска власт,власт и не се интересува какво и как.Винаги ми е интересно как обръщат палачинката политиците в своя изгода,а не на електората си.

 9. Мисирке, властта не е винаги лоша, но цел на журналистиката е да задава неудобните въпроси , които властта се опитва да заглуши, а в България комунистът Борисов го прави това успешно. Вярно, вие мисирките на ГЕРБ изповядвате комунистическите практики да възхвалявате властта и да плюете по всеки, който я критикува и да го обявявате за враг на народа. Това, драга мисирке, не е журналистика, Киркегор е визирал такива като вас, когато е написал, че „е по-добре да има дъщеря-проститутка, вместо син – журналист”

  • много тъп коментар бе пуяк …на кого заглушава Борисов гласа ,като денонощно бълвате помии ?Що не ги задавахте тия въпроси пред годините на всички ,а се криехте като мишки ?

   • Тъп коментар е за всеки, който е приел за идеология вечно наведеното положение, като вас, герберски мисирки. Иначе тези, които му задаваха неудобните въпроси вече са уволнени, или телевизиите са премахнати. Щом тази мисирка, която пише тази пълна с простотия и манипулации „статия“, може да си позволи подобно слагачество, значи положението е трагично.

  • Подкупена АНОНИМНА мисирка и половина ! Идеална статия , която е трудна за преглъщане ,но извън журналистиката всички сме съгласни и го мислим !

   • Това да си придавате на мнението, че говорите от името на всички хора, само доказва, че в ГЕРБ сте се събрали най-големите комунисти. „Аргументът“ на овцата.

  • Нещо грешиш,драги с целта на журналистиката! Основната и задача преди всичко е да информира обществото за всичко – и добро и лошо и да бъде независима и безпристрастна! Е-е,според тебе,такава ли е? Ама честно!

   • Не е. Само пример от последните дни – някоя мисирка пита ли Борисов защо той и неговото правителрство разрешиха полета на руски самолети с оръжие към Сърбия? Мисирката, която пише този платен „анализ“, някъде пише ли за това? Не, защото кухата опорна точка на ГЕРБ, ще било руска атака веднага ще рухне. Споменават ли, че след 10 години режим Борисов Лукойл не е платила нито стотинка данъци в България? Не, защото веднага ще им рухне манипулацията. Спеманават ли, че Борисов и ГЕРБ ще строят руските проекти АЕЦ Белене и Турски поток? Не, защото лъжите ще им лъснат. Казват ли, че този каталунски вестник само преди дни спечели най-голямата награда за разследване на Руската перачница на пари – Тройка, в която са замесени трима от най-близките олигарси на Путин. В съвместен проект със Süddeutsche Zeitung , BBC, The Guardian и други? Не, защото ще им рухне опорката, че бил зависим от Кремъл. И Биволъ са получили признание, на които след разкритията, че действащ областен управител на ГЕРБ е получавал преводи от тези съмнителни сметки, останаха без никаква реакция от страна на прикриватурата. А вие прочетохте ли някъде в някоя българска медия за тези ракрития? Не.

    • Нямаш достатъчно акъл за да разбереш тези неща,питай си президента как се прелита през чужда държава ако питаха теб,само гарги ще летят!

  • Тоз лозунг „ГЕРБ=БКП“ лилявите болшевики го веете от много години, но… не ви помогна. Хората не ви вярват.

   • Поредният трол на ГЕРБ с „аргумента“ на овцата, като се прави, че мнението му го изразяват всички. Всички политики на комунистите от ГЕРБ са леви и комунистически. Прегледайте си последните седмици само какво правеха, и това ще ви е достатъчно. Или кажете за 10 години какво „дясно“ имаше в ГЕРБ? Можете ли? Едва ли. Десетте години вдигане на данъците ли е дясно? Когато фактите говорят вашите елементарни опорки не минават.

  • Да коментираш статия,която не си чел!ДрОгаря от умните леви десняци,дори не е прочел текста,който коментира.ГЕРБКП е по-изтъркано от острова и къщата.Дай нещо ново.Комунистически са ветровете,които веят мвжду ушите ти,а там е доста голо и празно.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.