Илияна Цанова: Фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната

Илияна Цанова

„Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в „чакалнята“ на еврозоната (ERM 2), това ще се промени“.

Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната – имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута, обясни Цанова в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“. Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

„Влизането в ERM 2 е етап от влизането ни в еврозоната“, добави в предаването „Неделя 150“ ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България. Той се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. Според него в създалата се паника около предстоящото влизане на България в еврозоната българите са обменяли парите си в евро, което показва доверието им в тази валута.

По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

„Влизането на България в еврозоната е полезно и имам много аргументи за това“, категоричен беше доц. Вазов.

„Лесно е човек да се поддаде на страховете си, особено когато чувства, че не плува в свои води“, коментира Цанова. Тя посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръгляването им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

„Ако погледнем фактите, виждаме, че инфлацията в страните от еврозоната е по-ниска отпреди влизането им там“, акцентира тя и призова да се говори много внимателно и само с факти. Според нея дори може да се говори, че левът е подценен:

„Важно е да се знае, че България ще влезе в ERM 2 с фиксирания си курс по валутния борд“, посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

„Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване“, категорично заяви финансистката.

Според доц. Вазов министърът на финансите и гуверньорът на БНБ не трябва да говорят, а да си вършат работата.

„Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира“, обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените. Той посочи и предимството, което ще имат търговците след влизането в ERM 2 и в еврозоната – кредитите, които ще взема, ще са със значително по-малка лихва от тази, която е в момента.

Политически действия могат да са причина за по-дълъг престой на страната ни в „чакалнята“, обясни още Григорий Вазов.

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят, и заподозря, че политическата битка в момента е за това – кой да направи крачката към еврозоната: „Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят“, даде пример той.

Според Илияна Цанова влизането в еврозоната е възможно най-доброто решение – и политическо, и икономическо – за държавата и премиерът Бойко Борисов не трябва да има никакво съмнение в това.

Влизането в ERM 2 ще бъде най-голямото наследство от управлението на Бойко Борисов“, категорично заключи Цанова.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.