БСП избира нов лидер, Нинова и Кирил Добрев с най-много номинации

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова. Снимка от БСП

Лидерката на БСП Корнелия Нинова и Кирил Добрев са с най-много номинации за лидер на БСП. Общо 21 души са номинирани до момента.

Корнелия Нинова има 31 номинации, Кирил Добрев – 13, следван от Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев с по 6, предаде БНР.

Заседание на Националния съвет на БСП се провежда в този час. На него се очаква да бъде определен денят и дневният ред за провеждане на 50-ия конгрес на социалистическата партия.

Сериозни критики към работата на избирателната комисия се чуха преди заседанието. Красимир Янков коментира, че изборът е порочен и той ще предложи  състава на изборната комисия да бъде променен.

„Да. Прави се опит да се опорочи този избор. Вместо да имаме силата, че активираме цялата партия има  решения, които  са противоуставни срещу правилата, които са приети от избирателната комисия. Аз съм предложил всички решения на избирателната комисия по прекия избор да бъдат отменени, които са противоуставни, да бъде освободен този състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора“, каза той.

Депутатът Весела Лечева заяви, че изборът се провежда при конструктивни правила и координацията е добра. По думите ѝ не може да се говори за натиск върху местните структури.

„Моите наблюдения за досега дотук проведените събрания изключително конструктивно. От нас имаше разбиране затова, че има много добри кандидати, в смисъл има различни мнения по отношение на лидера, но в крайна сметка това е една добра възможност всеки да изложи своите идеи, политики, движение на управлението на БСП на държавата“.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е разтревожен

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изрази тревогата си, че прекият избор за лидер на БСП се провежда при неясни правила, а най-лошото е, че няма никакви политически идеи, които да обединят социалистите.

Станишев предупреди, че има опасност БСП да се занимава сама със себе си без да се вгледа в проблемите на хората. Той даде пример с „истерията“ около въвеждането на еврото и  мълчанието на политиците.

„Въпросът за еврото, въпрос за избор за България дали ние искаме да бъдем в ядрото на ЕС или в периферията. Ние трябва да си отговорим на този въпрос като общество, сме ли в такава кондиция икономическа, геополитическа и всеки случай да бъдем в периферията. Ние мълчим и маса други неща, които се случват, но увлечени, улисани в тази надпревара не заемаме позиции, не печелим  доверие, което ме тревожи“, каза Станишев.

Централната комисия за пряк избор на председател на БСП ще обяви на 21 март имената на далите съгласие да участват в надпреварата.

На днешното закрито заседание на Националния съвет на БСП е възможно да бъде предложен и зам.-председател на БСП, който да замества Корнелия Нинова по време на изборната кампания. Не са изключени и предложения за промени в устава, за които настояват част от членовете на Националния съвет.

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.