Костов: Нито един от министрите ми не е сред богатите хора в България

Иван Костов Снимка: bTV

501 приватизационни сделки бяха проверени след 2001 г., не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани.

Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството – поне двама, но обвиненията паднаха в съда, заяви бившият премиер Иван Костов по бТВ. „Не е вярно, че някаква давност е спасила тези хора. Те бяха изтормозени с многогодишни процеси, които завършиха с отхвърляне на обвиненията към тях, добави той.

Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес и аз съм го написал в книгата си. Тези хора, дори да са повишили жизненото си равнище, не са станали богаташи, други станаха богаташи, подчерта Костов.

Костов коментира казаното от икономиста проф. Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд в България“, който обяви, че е занесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента (от 1997 до 2001 г.) Петър Стоянов, а той от своя страна се е обадил на Костов да му се кара, че Ханке го бил хванал в крачка.

„Президентът Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили в следствие на процеса на привартизация. Петър Стоянов е питал за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара, никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал“, заяви Костов. По думите му всички сигнали за корупция са препращани на прокуратурата.

Костов обясни твърдението на Ханке с наранено его, защото бившият премиер не го е приемал за баща на българския Валутен борд.

За смяната на 10 министри от кабинета си в навечерието на Коледа през 1999 г. Костов обясни, че това е станало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция. Не всички са били сменени по едни и същи причини, разкри той. И подчерта, че министърът на образованието Веселин Методиев е сменен по други причини.

Той разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Нейнски – Камен Михайлов, е участвал в приватизационни сделки въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той не е в този доклад, не е нарушил закона, а и тя беше в процес на раздяла с него, обясни Костов защо не е сменил външната министърка в кабинета си.

Костов подчерта, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес. „Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха – те имаха активи, но и пасиви“, уточни бившият премиер.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев разпореди пълна проверка на приватизацията на прехода.

2 Comments

 1. Началото беше „Ръкуване с перестройката“. Излезе в Дело. От Иван Костов.
  От същото време е и Национална стратегия „Ран-Ът“ /виж в Уики/.
  Реализира се перестройката. Факсимилето в източника се чете спокойно след като се отвори в нов прозорец.
  http://www.faktite.bg/person/pm/3706

  п.с. За „Ръкуване с перестройката“ благодаря на Евгени Петров.

 2. ДА, БЕ, ДА!
  БЛАЖЕНИ СА ВЕРУЮЩИТЕ! АМА НА ТОЗИ ХИТРЕЦ КОЙ ДА МУ ВЯРВА!!
  НИЩО НОВО ОКОЛО КТБ! И САМО ТО ЛИ?!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.