Костов: Не съм участвал в приватизацията, не притежавам нищо

Иван Костов Снимка: Нова тв

„Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”по Нова тв бившият премиер Иван Костов. Повод за тази закана са думите на бащата на Валутния борд, че е предал папка с доказателства за корупция на Петър Стоянов, който веднага се е накарал по телефона на Костов.

Не съм участвал в приватизацията под никаква форма. Не управлявам и не притежавам нищо. Нямам обкръжение, каза Костов.

Той заяви, че по никакъв начин не е свързан с никое лице, което е участвало в приватизацията. На въпрос на Нова тв дали е участвал в създаването на определени бизнесмени, Костов заяви, че не е участвал в приватизацията чрез подставени лица.

„Ако имаше закононарушение, това щеше да бъде открито за тези 21 години“, каза бившият премиер.

Иван Костов заяви, че заводи не са продавани на безценица. “Не е приватизирана собственост за 30 милиарда, както твърди опозицията. Приватизирана е собственост за 2,5 милиарда долара, срещу което са получени около 2,1 милиарда долара, а останалите пари са поети дългове”, допълни бившият премиер.

„Министерски съвет не избира купувач, избира го Агенцията по приватизация. Това са органите, посочени в закона. МС одобряваше само най-големите сделки. Във всички сделки участваха големи международни авторитетни компании“, каза Костов.

„Конюнктурата беше следната: сринал се лев, купони за стоки и др. Изпълнихме споразуменията с МВФ и всички кредитори на България. В тази катастрофална обстановка си свършихме работата“, заяви бившият премиер.

Коментирайки конкретни сделки, като тази за авиокомпания „Балкан“, която след продажбата си фалирала, Костов също отрече да има нарушения. Сделката не е за 150 хиляди долара, както се твърди, добави той.

За приватизацията на „Нефтохим“ Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.

За действията си относно „Кремиковци“, който също фалира, Костов заяви, че е удължил неговия живот чрез приватизацията, извършена по негово време.

„Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж“, каза бившият премиер.

1 Коментар

  1. АМА ЧЕ НАХАЛ! А АКО СЪДИШ ХАНКЕ В САЩ, С КАКВО ЩЕ ПЛАТИШ СЪДЕБНИТЕ РАЗНОСКИ И АДВОКАТИТЕ? НАЛИ НЯМАШ НИЩО, НИТО ТИ, НИТО БЛАГОВЕРНАТА ТИ, ОЩЕ ПО-МАЛКО ПЪК ДЪЩЕРИТЕ ТИ, НАЛИ ТАКА ТВЪРДИШ, А НИЕ ПРОСТИТЕ САМО ДА ТИ ВЯРВАМЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.