Американски сенатор иска да спре продажбата на bTV

Марко Рубио

Американският сенатор и бивш кандидат за президент от Републиканската партия Марко Рубио поиска спиране на сделката, с която чешката PPF Group на Петр Келнер ще придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME) – сегашният собственик на bTV.

В официално писмо до администрацията на президента Доналд Тръмп той призовава да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания, съобщи Дир.бг.

CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 млн. зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа, посочва Рубио. Сделката за bTV беше обявена в края на миналата година, но все още не е финализирана. По-рано Келнер опита да купи Нова телевизия, но КЗК спря покупката.

Републиканецът, който е председател на Комисията за Китай и на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване, твърди, че компанията на Келнер и самият той били известни с това, че действат като „подставено лице на Китай в Чешката република“ и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за изграждане на 5G мрежи.

В сряда чешкото издание „Хосподарске новини“ съобщи, че днес акционерите на CME трябва да гласуват в Хамилтън, столицата на британската територия Бермудски острови, дали одобряват сделката.

До този момент AT&T не е коментирала, а от PPF казват, че сенаторът се позовава на „фалшива информация“ от чешки политици и че не е съгласна с начина, по който в писмото е направена характеристика на пазара на CME. Що се отнася до технологиите и оборудването от Huawei, те са наследени при покупката на дейността на Telenor (включително в България – бел.ред.) в района, допълват от инвестиционната група.

„PPF купува СМЕ в дъполнение на телекомуникационния си бизнес и без никакви задни мисли. Като част от процеса за придобиване на СМЕ си сътрудничим с всички регулаторни власти и им предоставяме цялата необходима информация“, казващ още от чешката група с уточнение, че ще се свържат със сенатора, за да му предоставят „адекватна информация“.

Сенаторът призовава Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) да прегледа сделката, защото тя „подкопава интересите на САЩ в сферата на националната сигурност във връзка с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

През май 2019 г. Вашингтон включи китайската компания Huawei в списък, забраняващ на американски компании да работят с нея, и лобира пред правителствата на други държави да я изолират от конкурси за изграждане на мрежи за комуникации от ново поколение.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.