Деница Сачева обясни защо е необходимо извънредното положение

Деница Сачева Снимка: Национална асоциация за приемна грижа

Публикацията е от фейсбук страницата на социалния министър Деница Сачева 

Пандемията COVID–19 ще има сериозни здравни, икономически, социални, а вероятно и културни последствия. Не всичко, което ще се случи след нея, ще бъде непременно лошо. Тя ще промени модели, процеси и начин на мислене. Но, за това ще има време да се говори.

Разпространението на вирусите следва правилата на експоненциалния растеж.

Мащабът на разпространение зависи от болните днес умножени по броя на хората, с които са се срещнали в последните дни, умножени по процента на вероятност срещата да доведе до зараза. Само 20 дни бяха нужни в Китай 100 болни да станат 10 000. И още 13 дни по-късно да станат 100 000.

България се намира в началото на кривата и тежките непопулярни мерки бяха абсолютно задължителни. Драстичните действия днес ще бъдат първо по-кратки и второ – по-евтини.

Извънредното положение е необходимо, защото:

1. Броят на заразените и болните ще продължи да нараства и ние трябва да забавим както това във времето, така и в количествено отношение. Колкото повече забавим тези два фактора толкова по-малки ще са щетите ни в хора.

2. Трябва да ограничим натиска върху здравната система, защото не можем да си позволим да достигнем нива, в които да се избира кой да живее и кой да умира. И второ, защото не можем да си позволим да заразим всички лекари и специалисти по здравни грижи, с които разполагаме.

3. Тежките наказания за неспазване на карантина са необходими, защото самодисциплината не е най-силната ни страна. Изрази от рода „мен не ме е страх“ не са проява на смелост, а на егоизъм. Защото, ако заразим някой друг, той или тя може и да нямат нашия късмет.

4. В условия на криза трябва да се вземат светкавични решения, да се променят свектавично нормативни актове, да се провеждат бързи процедури за закупуване на най-необходимото. Това, че е криза, не значи, че можем да нарушаваме закона, както и законите не могат да бъдат спирачка за спасяване на хора.

5. Извънредното положение е ограничено както във времето, така и във възможностите за промени. Всички основни права на гражданите продължават да бъдат гарантирани от Конституцията. Всички законови промени се правят от народните представители и от всички политически партии.

Правим всичко възможно да организираме системите така, че да запазим както работещите в тях, така и обществото. Ще има време за равносметки. Не му е сега времето.

Добре съзнаваме нашите отговорности и приоритети и те са: първо – спиране на разпространението на заразата, грижа за болните, укрепване на здравната система и работещите в нея. Едновременно с това се работи за чисти транспортни коридори за доставки, за намаляване на икономическите щети, за мерки за подкрепа за безработните, за доставки на храна, лекарства, дезинфектанти на най-нужадещите се. Стремим се да информираме за решенията си своевременно.
Мнозина днес са изкушени да критикуват, да дават високопарни съвети, да подозират конспирации. Да смесваш коронавируса с вируса на недоверието е напълно безотговорно и това не може да бъде никаква гражданска позиция.

Ако искате да бъдете полезни, това, което можете да направите е:

– Да обяснявате на всички около вас възможностите да се предпазят, да ги убеждавате, че ограничаването на социалните контакти за известно време е изключително важно.
– Да помогнете на всички, които познавате и знаете, че са в нужда – бременни, възрастни, хора с увреждания, самотни родители. Помогнете им с доставки, с пари, със съвет.
– Да откликвате на всички призиви за доброволци от общини, болници, социални служби и да посочите с какво сте готови да помагате.

Всеки от нас трябва да вземе решение да жертва нещо днес – време, пари, отпуска, работа, гордост. Неизбежно е. За да има как да живеем и след това.

93% от хората, които са преминали болестта са здрави. 78% от най-рисковата група – възрастните над 80 години – също оздравяват.

И тази криза ще отмине. И ще ни промени. Коронавирусът ще ни препрограмира. От действията ни днес зависи как.