Петкова: Не се заигравайте с енергетиката, тя е част от националната сигурност

Теменужка Петкова Снимка: @BGEUPresidency

Да не се заиграва с енергетиката, тя е част от националната сигурност, призова енергийният министър Теменужка Петкова при обсъждане в залата на предложения от левицата проект на решение за мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление поради неплащане на дължими сметки.

Министърът подчерта, че не трябва да се допуска да се стигне до фирмена задлъжнялост в сектора. Как ще издържи секторът, енергетиката, за да си върши работата и да осигурява необходимите количества енергия, аргументира се Петкова, цитирана от БТА.

Предложението на правителството, добави тя, защитава българските граждани.

Енергийният министър посочи, че най-важното е хората да се почувстват сигурни и обгрижени в тази ситуация, но решенията не трябва да бъдат неправилни и прибързани.

Петкова обясни, че според конституцията решенията на НС имат силата на закон. Т.е., ако приемем текстовете както се предлагат от левицата, казваме на хората, че ги задължаваме да не си плащат сметките, уточни тя. Текстът се превръща в закон и казваме „няма да се плащате сметките и няма да се спира захранването на еленергия, ако не си плащате сметките“, подчерта министърът.

Мерките на правителството, договорени с електроразпределителните дружества и КЕВР, гарантират равнопоставеност на всички български граждани, увери Теменужка Петкова.

Предвижда се и удвояване на срока за заплащане на сметките – от 10 на 20 дни, като изрично е записано, че той ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо, а в рамките на удължението няма да бъде спиран токът и начислявани лихви.

2 Comments

  1. доц.Николай Колев, полковник от резерва, преди 22 години началник на Медицинско управление на ГЩ на армията
    18/03/2020 в 17:42

    Дами и господа, при подобна криза според Дж. Фридман има „..три незаменими вериги за доставки: храна, фармацевтични продукти и енергия….Електричеството е от съществено значение за охлаждане на храни и евентуално лекарства, за протичане на обществената информация и за задвижване на съоръжения, необходими за веригите на доставки.“ Това трябва да обяснява Теменужка, а не да плямпа за национални сигурност!

    • Глаголът“плямпа“разруши качеството на целия ви пост.Язък за титлите ви.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.