Цветан Кюланов: България ще получи от Европа оборудване за борба с коронавируса

Европейски съюз Снимка: pixabay.com

По първата процедура документите на България са били забавени, затова се търси техническо решение страната ни да участва, допълни той. „България ще участва в процедурите и ще получи необходимото оборудване”, увери Цветан Кюланов.

В Европейския съюз се работи се във всички посоки за ограничаване на разпространението на Covid-19. Първата е директната борба със заразата – екипировка и оборудване за здравните работници и лични средства за защита на гражданите, поясни Кюланов.

Относно финансовите аспекти той изтъкна, че парите от европейските фондове, които биха били върнати и не са усвоени през 2019 година, ще се използват за национално съфинансиране през тази година за мерки срещу коронавируса. За България сумата възлиза на около 120 милиона евро.

Общо 37 милиарда евро е ресурсът за Европейския съюз, каза Цветан Кюланов. Заедно с допълнителните средства, които Съюзът ще разпредели за борба с коронавируса, за България „общо се получава една инвестиция от над 800 милиона евро”, посочи Кюланов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.