Сачева: До 1300 безработни се регистрират на ден

Деница Сачева Снимка: Национална асоциация за приемна грижа

От началото на кризата с коронавируса досега много работодатели освобождават работници, като много от тях се регистрират в бюрата по труда. За края на миналата седмица броят на регистрираните варира от 750 до 1300 на ден, заяви за Би Ти Ви социалният министър Деница Сачева.

„Преди всичко не вреди – този принцип трябва да спазват всички и хората по високите етажи“, коментира тя по повод прегласуването на закона за извънредното положение. Според Сачева целият закон е върнат, въпреки че ветото е частично. Това означава, че ще има още няколко дни забавяне на действието му, за да започнат допълнителните социални услуги.

43 хил. човека получават патронажна грижа – това са самотноживеещи, трудноподвижни, социално слаби, хора под карантина.

„Всичко зависи от закона – 20 млн. лв. се насочват към общините за увеличаване на тези грижи. Има специално внимание върху старческите домове – осигуряваме дезинфектанти и да се следи за нуждите им. Пускаме телефон за психологични консултатции – 080088001. На него могат да се правят и други консултации за хора в бедстващо положение.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.