Дариткова: Призовавам депутатите на ГЕРБ да подкрепят ветото

Даниела Дариткова Снимка: НС

Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти. Затова, с цялата си отговорност, ще призова ПГ на ГЕРБ да подкрепи ветото.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова от парламентарната трибуна по време на дебатите по наложеното от президента Румен Радев вето върху част от текстовете на законопроекта за мерките и действията по време на извънредното положение.

Осъзнавам несъгласието на нашите привърженици, защото демаркационните линии на разделението бяха начертани именно от президента. Преди месец държавният глава неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март също е ярък, отбеляза Дариткова.

Тя заяви, че предложеният от БСП текст за спекулата на цените е бил подкрепен заради желанието законът да влезе по-бързо в действие. Факт е, че съветниците на президента са предложили отпадане само на разпоредбата, касаеща разпространението на невярна информация за заразна болест. В различни състави на Наказателния кодекс има формулировка на деяние за разпространение на невярна информация и вече почти 30 години не е забелязано противоречие или затруднение при дефинирането, отбеляза Дариткова

„Изправени сме пред невидима заплаха с ясен възбудител – коронавирус. Светът утре ще бъде друг. Политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнават. Не е време за политиканстване и опити от всичко да се произведе политически дивидент. Важното е какво практически се случва от нашите решения. Сигурно можем да се справяме и по-добре, сега е време за незабавни и решителни мерки и приоритетът трябва да бъде опазването на живота“, каза тя, цитирана от БТА.

По думите й сега трябва да бъдем съпричастни с всички, най-вече с тези, които са притихнали в очакване на пика на инфекцията – лекарите, медицинските сестри, шофьорите, санитарите, доброволците, полицаите, социалните работници.

„Тяхната мисия е да спасят повече човешки животи. Нали и ние сме се клели във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа, да преодолеем тяснопартийните си его и да творим решения, създаващи условия за изход от кризата. Затова призовавам да приемем това вето, за да може законът да стане факт“, каза още Дариткова.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.