Отпадна таванът на цените на стоките при извънредното положение и санкциите за невярна информация

Снимка от сайта на Народното събрание
Снимка от сайта на Народното събрание

Отпадна таванът на цените на стоките при извънредното положение, както и санкциите за разпространяване на невярна информация, предаде БТА.

Парламентът не прие разпоредбата от закона за мерките при извънредното положение, свързани с определянето на пределни цени на стоки и услуги по време на действието му. Това е един от текстовете, върху които президентът наложи вчера вето.

Така отпаднаха промените в Закона за защита на потребителите, гласуваните миналия петък, с които се задължаваха всички стопански субекти за периода на извънредното положение да предоставят на населението стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните на предлаганите от тях през последните три месеца, преди настъпването на извънредното положение.

При нарушения се предвиждаше имуществена санкция в размер пет на сто от годишния оборот за предхождащата година, а за физическите лица – глоба от 20 000 до 100 000 лв.

НС се съобрази с държавния глава и по отношение на текста за наказания при разпространение на невярна информация за разпространението на заразна болест.
Отхвърлената разпоредба в Наказателния кодекс предписваше лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева за всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест. Предвиждаше се също, ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието да е лишаване от свобода до пет години и глоба, от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

1 Коментар

  1. Още не са приели закона за наказания за невярна информация и….., о чудо.Отварям сайта ПИК и чета статия : Матиматик с оптимистична прогноза за Ковид 19 , кога ще свърши кризата- цитирам по памет. преписано от фейсбук. Авторът на статията е Петър Фотев., който се представя за математик и препопдавател.Помислих , че е съвпадение на имената , но като се загледах в снимката- този човек го знам. Да той се казва Фотев , но е учител побългарски език и литература , завършил е във Великотърновския университе Българска филология , от Варна е и сега работи пак като преподавател в университет , но не е професионален математик. Тази прогноза е напълно невнятна и измислена , освен някой негов колега математик от университета , в който работи да се е упражнявал , ама надали…Чиста фалшива новина. Пик , проверявайте си източниците….

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.